如果唔係住鰂魚涌嘅朋友仔約食飯,我都唔知開咗咁多新嘅食肆😆佢知我鍾意食辣就叫我去試下佢屋企附近嘅「湘蜀人家」位置就喺海山樓對面。土家酸菜粉條燉鮮魚真心推介👍🏻一定要嗌呢個酸菜魚,金黃色嘅湯底,味道鮮酸辣香,魚肉爽脆嫩滑,份量十足,再加上滑嘟嘟嘅粉條同酸菜,大大刺激味蕾,正👍🏻京蔥爆牛肉滿滿一大碟,牛肉又嫩又稔,夠晒入味,京蔥爆炒到軟冧冧,好香口又惹味黑醋小排骨小排骨先炸後炒,每粒都裹滿酸酸甜甜嘅黑醋汁,上面再灑上芝麻,特別香口,一啖一粒食唔停口😋嫩雞煨麵秃到主食環節,因為之前食咗咁多濃味野,所以我地揀咗清清嘅嫩雞煨麵,幼身嘅麵條掛滿濃稠嘅湯汁,以煨煮嘅方法配上雞肉粒、草菇粒同菜粒,令湯底更加鮮甜📍湘蜀人家 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道1001號8樓1號舖人均消費:$250-350食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐

土家酸菜粉條燉鮮魚

京蔥爆牛肉

黑醋小排骨

嫩雞煨麵

📍湘蜀人家 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道1001號8樓1號舖

人均消費:$250-350