2018-09-10 693 views
有朋自遠方來,不亦樂乎。有朋友係澳洲返港相聚,當然要同佢地搵特別佳餚啦最重要環境好之餘,仲要係要有特別啲既美食加淳厚既美酒啦日式四人前唔單止有串燒炸物,仲要有一支清酒呢個套餐立即變成首選餐廳既餐具都帶有日本風格反而清酒杯別具特色,選用左厚身而保凍力持久既鋼製既酒杯仔首先上菜既係鹽焗銀杏同串燒黎送酒粗鹽既咸香味滲入銀杏之中,再加上銀杏獨特既甘香,會令人不知不覺之中,一粒一粒咁放入口,更會一杯一杯咁飲杯酒串燒豬頸肉真係食得多反而串燒雞頸肉真係第一次試完全簡直係心機之作係幼細既雞頸上,去除頸骨剩番帶有咬口既雞頸肉,顯示出廚師既刀功掃上燒汁再經燒製,令燒汁散發著陣陣既焦香,食指大動呢~飲酒必點既雞泡魚干,長期位處榜首鬆軟既質感加上甜甜既感覺,會令人上癮用薑蓉,味醂,料理酒,濃口醬油,再加秘製調味去醃製魷魚筒咸咸甜甜既味覺刺激,中和清酒中既嗆口感覺,令每啖清酒都變得柔和一夜干係日本漁民既傳統做法,用鹽水浸泡過再風乾一個晚上不但令魚肉既鮮味濃縮,更令海洋既風味提升將花魚用一夜干既做法,再經過燒烤,無需要落任何調味,都已經香味四散魚肉雖然減少左嫩滑既口感,但鮮味既提升足以彌補不足當鱘魚湯上枱既時候會
有朋自遠方來,不亦樂乎。

有朋友係澳洲返港相聚,當然要同佢地搵特別佳餚啦

最重要環境好之餘,仲要係要有特別啲既美食加淳厚既美酒啦

日式四人前唔單止有串燒炸物,仲要有一支清酒
呢個套餐立即變成首選

餐廳既餐具都帶有日本風格
反而清酒杯別具特色,選用左厚身而保凍力持久既鋼製既酒杯仔

燒粟米,銀杏,秋葵

首先上菜既係鹽焗銀杏同串燒黎送酒

燒雞頸肉,雞翼

串燒豬頸肉真係食得多
反而串燒雞頸肉真係第一次試
完全簡直係心機之作

掃上燒汁再經燒製,令燒汁散發著陣陣既焦香,食指大動呢~

燒雞泡魚干

飲酒必點既雞泡魚干,長期位處榜首
鬆軟既質感加上甜甜既感覺,會令人上癮

魷魚鐵炮燒

用薑蓉,味醂,料理酒,濃口醬油,再加秘製調味去醃製魷魚筒

花魚一夜干

一夜干係日本漁民既傳統做法,用鹽水浸泡過再風乾一個晚上
不但令魚肉既鮮味濃縮,更令海洋既風味提升
魚肉雖然減少左嫩滑既口感,但鮮味既提升足以彌補不足

當鱘魚湯上枱既時候會以為上錯面豉湯
查實只係色澤上相似

每碗都會有2至3件鱘魚既軟骨
食落軟糯,似花膠多過似軟骨
而軟骨中既骨膠原溶解哂落湯水之中,令整碗湯都有一種黏口既感覺
選舌頭都可以感受到膠質既存在

炸池魚仔

正當我地意猶未盡既時候,我地再加個炸池魚仔

未試尚可,一試上癮,再試瘋狂

細嫩既池魚仔加上薄薄既炸粉,炸到香氣四射
由於只係池魚仔,魚骨並未生長到硬身,仍然係軟軟的,所以連骨都可以食埋落肚
而且池魚仔雖係屬於小魚苗,但係魚油既香都不比大池魚差,仍然感受到池魚既魅力

正當我地朋友們一致好評後,已經一臉滿足咁踏出門口,期待下一次既來臨
2018-09-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
燒粟米,銀杏,秋葵
燒雞頸肉,雞翼