2024-07-16
餐廳:麥記美食地點:北角堡壘街菜式:上海菜餐牌:上海點心如鍋貼、生煎包、小籠包及葱油餅,酸辣湯,麵點,風味小食。都有套餐。鍋貼餐包10隻鍋貼,酸辣湯同飲品,$68。鍋貼果然係米芝連推介小食,煎得底脆而上面皮薄又滑,入面肉餡唔錯,加有少少蔥花。枱面上有黑醋自己加。酸辣湯好足料,味道酸酸辣辣,但唔會過辣,料有黑木耳絲,豆腐絲同鴨血絲,口感好爽口又滑溜。紅油抄手餐包紅油抄手同3隻鍋貼加飲品,$53。紅油抄手有十隻小雲吞,皮非常滑溜,肉就細細舊。除左一般既辣椒油,仲有肉碎同酸菜加蔥花,味道少少麻辣。3隻鍋貼小籠包 $32小籠包一籠四粒,皮薄而湯汁夠多,肉都好鮮,出色!鍋貼6隻 $30再加多碟單點鍋貼墨魚 $14墨魚有幾件,超爽口。燒賣 $10燒賣一客5粒,肉質彈牙。小食可揀甜醬,辣醬或者豉油,我揀左辣醬,都頗辣。凍豆漿凍豆漿係支裝,味道微甜,夠凍,可解渴。Coke ZeroCoke Zero都夠凍。配有獨立包裝飲管。總括而言,鍋貼質素果然高,而其他食品都唔錯,包括小籠包同小雲吞。店舖簡單,座位大概有16個左右。都有好多外賣單。哥哥好友善。
地點:北角堡壘街
菜式:上海菜
鍋貼餐包10隻鍋貼,酸辣湯同飲品,$68。
紅油抄手餐包紅油抄手同3隻鍋貼加飲品,$53。
3隻鍋貼
小籠包 $32
小籠包一籠四粒,皮薄而湯汁夠多,肉都好鮮,出色!
鍋貼6隻 $30
再加多碟單點鍋貼
墨魚 $14
墨魚有幾件,超爽口。
燒賣 $10
燒賣一客5粒,肉質彈牙。
小食可揀甜醬,辣醬或者豉油,我揀左辣醬,都頗辣。
凍豆漿
凍豆漿係支裝,味道微甜,夠凍,可解渴。
Coke Zero
Coke Zero都夠凍。配有獨立包裝飲管。