2017-02-07 653 views
當年街邊檔我已經聞名,我小時候住銅鑼灣,時常都去食霎東街的店,眨一眨就成30年多了,人生真的老了,價錢牌價錢更升了3倍多,現在何洪記有燒味?仲有點心?眼見就不會選擇,今日係機場分店食,實在太懷念以前種種回憶,所以就決定食麵啦!望著餐牌考慮了很久,因為在生腸及第粥,同麵掙扎了很長時間,最後由麵氣味決定,但貪心點了雲吞水餃雙拼麵,雲吞有3隻變了迷李版,水餃有3隻仍是我最愛的,不過都細隻了,首先雲吞內有一件細蝦肉同豬肉,圓圓的,充滿黑胡椒香味,鳳城水餃真的口感夠好,無令我失望有爽脆笋,薑絲,木耳絲,蝦肉2件爽口入味,豬肉胡椒味惹味,湯色濃而味道清,配上苟王清香,麵的鹼水味重,麵彈牙而煙韌,師傅放在面,以防浸得太軟,細心另外點了一杯熱洛神花茶$30,顏色淺淺粉紅,味道剛好酸甜,比眼見正常不過收茶芥$5一位,另外仲要加一,我一個人就食了$119.9,而我唔太滿意係服務不夠好,舉了多次手,職員都扮睇不到你叫佢,得門口帶位2位小姐有笑容。最後仲係門口小姐黎招呼我,我覺得裡面的人在忙什麼,行行企企無工作。嬲現在何洪記雖然同以前不同,但麵質係重點,沒有退步,只是份量細碗了,現代的人未必知道當年大細,機場

現在何洪記雖然同以前不同,但麵質係重點,沒有退步,只是份量細碗了,現代的人未必知道當年大細,機場食物來說,比較有水準店呢!
鳳城鮮蝦水餃雲吞湯麵
雲吞剛咬了隻蝦
鳳城水餃
洛神花茶
2017-02-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner