2021-05-26 115 views
好味指數😋😋😋回頭指數⭐️⭐️開心指數🤗🤗自問好鍾意食辣嘅我,對於麻辣係有D要求,就同同事們嚟試下呢間先~本身見到佢個香滑豆腐花米線好有趣,不過因為佢係撈嘅,加上佢只靠辣豬肉碎做味,都係先試佢嘅湯米線,睇下佢個湯底掂唔掂先,可惜,整體上係失望嘅😞 🍴太極米線 + 特色牛肉餅 + 肥腸 ($48)揀呢款米線係因為可以一次過試晒兩款湯底 - 麻辣 & 酸辣,我叫咗中辣... 嚟到時見到份量唔算好大碗(相比起一般嘅米線),上面有辣肉碎、芫茜、韭菜、芽菜,湯底唔算濃郁樣,試下酸辣湯底先... hm... 酸度同辣度都唔太夠,唔夠濃郁,有D稀稀哋嘅感覺~再試埋麻辣湯底... errr... 唔太feel 到麻,個辣都係一般,都係稀嘅... 兩款湯底都好一般😔搵下佢個有「推介手指」嘅特色牛肉餅... 響邊呢?呀~ 終於搵到兩小片細到一個點嘅... 直頭似一粒牛丸仲要切片,只俾兩片你嘅狀態嘅... 牛肉餅😅食落,係似有咬口嘅牛丸,爽口嘅,味道冇咩特別,一丁點特色都冇!不過如果只叫一個餸的話,成碗嘢就只有一粒牛丸都冇嘅切片牛丸兩塊仔囉!😢肥腸份量係正常嘅,都有4-5 舊,整得夠淋冇異味,呢個唔錯!肉碎ok
好味指數😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️
開心指數🤗🤗

🍴太極米線 + 特色牛肉餅 + 肥腸 ($48)

太極米線

肥腸份量係正常嘅,都有4-5 舊,整得夠淋冇異味,呢個唔錯!肉碎okay, 微辣少少惹味!成碗米線唯一最讚嘅係個米線!係幾煙韌有咬口,同埋好彈牙嘅~

8款追加小食我哋叫咗6款!
🍴炸饅頭($36/4件)
呢個炸到外香脆,內軟,唔錯!

炸饅頭

🍴麻辣夫妻肺片($38)
呢個麻辣又做得幾好wor! 個麻辣味好味,牛嘅內臟們都處理得幾好,好爽口唔嚡!係份量好少好細!冇感覺追加抵咗,其實感覺反而有少少貴!

麻辣夫妻肺片

🍴惹味雞軟骨($36)
同佢張相唔太似樣,開頭以為乾身D,炸得香脆D! 嚟到時發現佢唔係炸脆樣,本質上個樣有D似夫妻肺片咁,都算係好味嘅~

惹味雞軟骨

🍴涼拌皮蛋($28),陳醋手拍青瓜($26),麻辣海蜇($28)
正常!

涼拌皮蛋

陳醋手拍青瓜

麻辣海蜇

另外有同事叫咗個特濃花膠雞湯米線少辣,嚟到係一D辣都冇,問職員時仲話叫佢飲清楚個湯係咪有辣味,真係冇啦佢就求其俾碟辣椒醬佢😅 同事話個湯底一D都唔濃,一丁點花膠碎都冇,仲有就係因為佢叫咗一個餸,魚片頭,得兩細粒仲要有雪味,食完好唔開心😣
本質上lunch 嚟講都差唔多試晒佢嘅嘢,好一般,未有回頭嘅意欲,環境上係坐得舒服嘅~

Type of Meal
Lunch