2019-03-13 250 views
第一次寫食評 好想揾一間一直都好鍾意嘅餐廳 寫低自己想一試再試嘅感覺第一次聽到哩間小店 正是標題提及嘅「秋生哥」 友人睇完報導 滿心期待去嘗試 就係咁樣被拉去 自此之後 每當到上環食午飯 都會順道飲番杯 店鋪售賣嘅種類唔多 真係專做朱古力嘅店 有食嘅有飲嘅 相中一杯係74%熱飲 另一杯係100%凍飲 仲有包裝杏仁朱古力74%比100%多左糖嘅成分 更易入口 店員介紹飲品中只有可可豆 糖(74%有 100%無)同奶(可選鮮牛奶 杏仁奶等) 比自細係茶餐廳飲開嘅截然不同 真係會品嚐到可可豆嘅原味 是次可可豆帶有果香 入口帶酸 少左一份平時飲開嘅膩 (飲完一大杯都毫無罪惡感~) 相對之下會推介熱飲 感覺凍飲嘅味道有被冰沖淡左少少包裝杏仁朱古力亦係十分推薦 杏仁先經過處理 面頭封上一層焦糖 外面再包純可可豆漿 夾層嘅焦糖入口好香 亦可以避免果仁變淋另外仲有夏威夷果仁 開心果等等 但唔知係咪先入為主 都係覺得杏仁最好味店員話可可豆一批用完可能會入另一個產地嘅可可豆 到時又會有唔同味道 亦成為下次再番來飲嘅理由

相對之下會推介熱飲 感覺凍飲嘅味道有被冰沖淡左少少

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 杏仁朱古力
  • 74%熱朱古力