2024-09-10
經常會喺黃大仙轉車,順路去黃大仙中心 食晚飯,好多餐廳選擇,其中人氣鼎盛,經常滿座的 上海婆婆,是我最愛之一。餐廳環境舒服,座位寬敞,價錢合理,性價比好高!蔥爆牛仔肉賣相吸引,除咗牛仔肉之外,呢個菜式勁多蔥作配料,開學要食多啲蔥,夠聰明!牛仔肉煮得好入味,質素好高質,見到牛肉有色澤,新鮮牛味香濃。椰菜回鍋肉椰菜回鍋肉唔係每一間上海菜館都整得好食,呢間 上海婆婆 就俾我哋遇到,值得encore,真正肥瘦均勻,每一塊回鍋肉厚薄均勻,肉質鮮嫩軟腍,好食嘅仲有索滿汁的椰菜,少少辣非常惹味!黃金炒飯好欣賞佢哋嘅黃金炒飯,炒到金黃色,粒粒乾身飽滿,配料非常豐富。排骨擔擔麵去上海店,一直都好鍾意食擔擔麵,炸排骨跟擔擔麵分上,金黃色的排骨,仍然保持鬆脆,肉嫩多汁。擔擔面食得出濃厚的花生醬味,麵嘅份量都幾多,麵條粗幼適中,配搭湯底真係好好食,完全滿足,好抵食!一口小饅頭一上枱就聞到好香,炸得外皮酥脆,內裏軟熟,沾上煉奶,童年時候的回憶,甜甜地特別開胃。
賣相吸引,除咗牛仔肉之外,呢個菜式勁多蔥作配料,開學要食多啲蔥,夠聰明!牛仔肉煮得好入味,質素好高質,見到牛肉有色澤,新鮮牛味香濃。 椰菜回鍋肉
黃金炒飯
好欣賞佢哋嘅黃金炒飯,炒到金黃色,粒粒乾身飽滿,配料非常豐富。 排骨擔擔麵
去上海店,一直都好鍾意食擔擔麵,炸排骨跟擔擔麵分上,金黃色的排骨,仍然保持鬆脆,肉嫩多汁。擔擔面食得出濃厚的花生醬味,麵嘅份量都幾多,麵條粗幼適中,配搭湯底真係好好食,完全滿足,好抵食! 一口小饅頭