2019-10-17
這是慶生飯,要食豪d食好d!唔知點解一直都冇興趣食海鮮,而我兩是日本菜fans,加上上司推介,就決定這間居酒屋了。打開餐牌,唔好講款式,淨係種類已經琳琅滿目,連pizza都有得食,pizza係特色款唔係普通圓淥淥的,不過我冇叫!仲有刺身、壽司、飯、粥、拉麵、窩、各種放題見到同見唔到嘅小食,淨係揀都有排煩!餐牌好多頁,我想放晒上黎,但由於只限十二張上傳,我求其放幾張啦!兩個人叫左五樣野,我都知叫多左架啦,諗住大日子放縱d嘛,又見得碗粥啫,其他都是小食,應該唔會太飽。錯!錯!錯!飽到抱住個肚走仲要食唔晒,埋單約$360啦,好抵吖!首先叫左餐牌最貴果款刺身:好高質,先講最驚喜果款:吞拿魚,人生只係築地食過拖羅,食過一個set有三個level嘅拖羅,第一係要用牙咬嘅,二係少許牙力半溶入口,三係入口即溶,呢個去到二,可恨多根咬唔爛。海膽唔濃,淡淡海膽香味,慶幸唔臭。其他都拍得住非爭鮮連鎖式壽司店。炸物叫左軟殼蟹,質素無疑差過我某篇荔枝角居酒屋食評,但我係讚嘅,首先果間貴一倍好食是肯定的!如果出面食到呢個質素通常都要$4x-$5x,所以呢個超抵食啊!芝士年糕,比外面好吃好多,不是炸,可能係煎可能係
芝士年糕,比外面好吃好多,不是炸,可能係煎可能係烤,冇咁油膩,年糕好軟,芝士好香,好多地方比較流質,搞到食晒芝士先年糕。呢個會比較固體狀得黎腍bear bear,配合到年糕質感!
成版串燒,揀左好耐就試呢個雞串啦!價錢同外面差不多,一向都覺得串燒其實好襟計,就試下你抵唔抵食!第一啖,哇,舊雞上面果塊小小的皮好香脆啊!雞肉個人覺得輕輕醃過,提升好味程度!上面一點柚子個人覺得冇需要!
長洲又得一間好野食啦!