2022-12-20
好有趣!朋友話 #駱駝漆 有間專賣fozen 餃子嘅小店有現場即買即食服務,第一次體驗覺得好似去咗日韓台嘅水產市場,同樣係即點即製!忍唔住都要小牢騷,駱駝漆真係好鬼熱鬧,每次嚟到都要預10至15分鐘排隊等𨋢!大家嚟揾食真係要預留時間,等唔切就用啲腳骨力行樓梯吧~~~週末嚟到,OK等10分鐘上到樓,餐廳「行街」嘅人都幾多,耳邊傳嚟好多人討論「啲餃子好好食」、「薄皮定厚皮」之類,除咗shopping,另一邊就係堂食位置,席上客比預期多。朋友係呢度嘅常客,無慮即決就話一定要食水煮厚皮 #黑豚肉韭菜同 #黑豚肉白菜餃!厚皮餃相對有口感啲,屬於嚼感型。我點咗個薄皮嘅 #粟米黑豚肉煎餃,三款餃子各有千秋,粟米比較清甜,至於韭菜同白菜就係傳統嘅口味,黑豚肉香相對較突出。另外餐廳新推Xmas 餐牌,可以揀餃子拼豬扒或豬肋骨等組合,多個選擇,大家試啱塊扒就可去凍櫃加購返屋企。