2023-09-08
就嚟生日啦~因為正日約咗朋友,但點都要同媽咪食餐慰勞宴嘅~原本諗住book另一間酒樓,點知突然間執咗!!好彩附近仲有龍子中菜,即刻秒轉軚啦~以前都嚟飲過茶,點心質素有保證!觀塘碼頭附近有另一間:龍玥,龍字頭嘅食肆質素都唔錯。唔想諗叫乜,最好就係叫套餐!🤭佢有一席或半席選擇,我哋六個人,啱啱好半席。🥰🥰👍🏻一致認為半席係最抵食嘅!💞👍🏻因為份量唔只係一席嘅一半,餸菜會比較大份,而且佢個廚房手勢確係唔錯!!燒鵝非常入味💓👍🏻而且好juicy,皮都算脆,眨下眼就冇曬😋芝士龍蝦伊麵底,十分有水準!龍蝦十分嫩滑juicy~伊麵彈牙,沾上醬汁好好食!西芹炒花枝帶子:份量充足,差不多有兩碟例牌…帶子大大粒,又唔會過老,不錯!最正係個餐仲有炸蟹鉗呀!!大大隻…脹卜卜…真係好有去飲嘅feel呀!🤣🤣🤭個翅真係足料,啲翅大大梳,好有咬口~不過如果係翅根就會有少少翅骨,有啲啲腥,而且湯底比較淡口,如果加多兩粒鹽就好啦~🤭🤭花菇炆鵝掌生菜底,啲鵝掌炆得好林好入味,食一隻已經飽到上心口!真係好大隻,足秤大鵝掌!!清蒸沙巴躉,基本嘢,蒸得好滑,成條食曬~連骨都吮埋!仲有脆皮燒雞,真係一讚!隻燒雞燒得好掂!個皮好脆
脆皮燒鵝
芝士龍蝦伊麵底
西芹炒花姿帶子
脹卜卜炸蟹鉗
燉翅
花菇炆大鵝掌
清蒸沙巴躉,基本嘢,蒸得好滑,成條食曬~連骨都吮埋!
清蒸沙巴躉
仲有脆皮燒雞,真係一讚!隻燒雞燒得好掂!個皮好脆,隻雞又唔肥,我未影相,妹夫已經即刻夾咗一嚿~😓🥰🤣
脆皮燒雞
仲有個福建炒飯,味道唔錯,個汁又唔會杰噠噠…👍🏻
福建炒飯
所以半席份量真係充足到不得了!奈何我哋六個人都幾大食…除咗個飯同鵝掌,其他清曬!!因為仲有半包壽包仔呢!!🤭🤣🤣👍🏻滿足的一餐!