2009-11-23
永 此 至 億 天 故 於 六 懷 後 感 萬 下 知 今 十 風 相 隆 常 無 世 勇 餘 雨 逢 情 臨 不 道 退 載 故 話 高 貴 散 靡 急 經 人 舊 誼 客 筵 常 流 營 來 .... , .....。 ....., 。市場永遠都是無情,唔好的東西會被市場淘汰,就算唔差的東西亦會被市場的邊際利潤淘汰.昨天睇報紙見在沙田經營了三十年的盛記麵家被領會加三陪租,無論自願或是被迫,這些富有香港特色而又大眾化的食店,始終難逃時代的變遷,這就是資本主義自由社會,自由與否就真係見仁見智喇!返回主題,其實在龍門宣佈收皮之前都沒光 顧過,一直都只是與它擦身而過.直到十月四號,零晨四點放工,心血來潮與同事一起到灣仔等佢開門,食完這次後十一月九號同女朋友又去多次,可惜還沒機會吃它的晚飯.點心唔樣樣講啦,每款點心用料都好足,實屬難得,本人最喜歡的是蝦餃、叉燒餐包、牛肉腸.蝦餃--->內有筍絲,我食過好多酒樓都是只有蝦沒其他.我比較鐘意食有筍的蝦餃.叉燒餐包--->包面鬆軟,包底脆脆地,又熱熱地,加上龍門嘅叉燒,正
懷 後 感 萬 下 知 今 十
風 相 隆 常 無 世 勇 餘
雨 逢 情 臨 不 道 退 載
故 話 高 貴 散 靡 急 經
人 舊 誼 客 筵 常 流 營
來 .... , .....。 .....,
。
叉燒餐包--->包面鬆軟,包底脆脆地,又熱熱地,加上龍門嘅叉燒,正呀!
牛肉腸--->佢嘅腸粉其實麻麻地,唔夠滑,但牛肉腸加左芫茜好香口,其他的酒樓亦是牛肉就只有牛肉,所以我覺得龍門這個牛肉腸,正呀!
還有叉燒,食得出有炭火味,但又未至於超好食,只係超貴啫= ="
像龍門這樣的茶樓,香港還有幾多間呢?