2012-04-25
一直都很想來蘇記進餐的,但奈何地方不就腳,不在深水埗主要街道上,一拖就拖到今天才終於決定前往一試。太約1點幾來到,不算多人,全部都是圓枱,每枱都已經有一兩個客人就坐中,正想搭枱時剛好有一枱走人,所以我和男友兩個就可以獨霸大枱一張!坐好後,姐姐就放好餐牌,其實不用俾餐牌,我倆都決定左一定要試最出名的 豬扒+ 太陽蛋麵,而且仲要係轉一丁麵由於今次出深水埗已計劃捐窿捐罅去搵野食,今餐只是個開始,不敢食太多野,所以只叫了一碗麵。等了一會,就見到姐姐捧住碗麵過黎,她還主動問要唔兩個細碗,真細心!豬扒太陽蛋一丁麵 ~~ 望到就知好味,太陽蛋煎得剛好,成個俾男友KO左!豬扒醃過,唔會太咸味道剛剛好,面就煎過的,有少少燶,但就是要這樣才會令豬扒更香口,而且好大塊,兩個人食剛剛好。之後試左一啖湯,雖然只是一丁麵個包味精湯粉味,這個就煮得好出色,較其他餐廳多了一種甜的味道。再來就係個麵啦,麵不會太淋,亦不會太硬,太讚了!!好耐冇食過咁出色的一丁麵,要我加多3蚊我都覺得抵
等了一會,就見到姐姐捧住碗麵過黎,她還主動問要唔兩個細碗,真細心! 豬扒太陽蛋一丁麵 ~~ 望到就知好味,太陽蛋煎得剛好,成個俾男友KO左!