2011-09-07
同奶奶行完街食完晚飯就大家分道揚鑣, 臨回家見到好大陣燒烤香氣而且好多人企門口等食, 嘩~~ 燒棉花糖都有, 不過我睇中嘅係煎餃子, 職員話餃子是即煎所以要等十分鐘左右, 咁有誠意企一陣都好 隨後就見到職員喺雪櫃攞盒用發泡膠盒裝住嘅生餃子入店內煎(佢攞咗嗰盒出嚟就本能地打開睇睇), 煎咗一陣有個男職員問正在煎餃的女職員關於我買咗幾多錢。 終於等到女職員把餃子入外賣盒, 忽然那男職員問她煎了多少隻? 「8隻!」, 男職員話﹕「錯呀!10隻先啱。」, 女職員就話﹕「$10 四隻, 咁$20咪八隻。」 那男職員望一望我就轉身推那女職員入店內......唔知又等了多久, 我盒餃子終於到我手上 我靜雞雞check過真係有十隻餃子。等車、搭車、番到屋企都用咗差不多45分鐘, 但餃子竟然仍然是熱及脆口, 餃子皮唔厚, 有好香和好濃郁嘅韮菜而且豬肉汁甜甜地, 唔講得係爆汁但都唔少嘢~ 真係無諗過街邊都會有正嘢