2010-10-02
近排行開灣仔及銅鑼灣一帶,如果係飲茶嘅話,都會幫襯稻香皇室堡店或稻香信和廣場店,因為稻香集團旗下分店嘅食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,而且價錢化算,令我對佢有信心!今次行開九龍灣一帶,大家又想飲茶,最後就嚟到稻香九龍灣店啦!我地去到果陣好多人好旺呀,加上我地唔要搭枱,好難空倒張吉枱出來,等位都等成粒鐘!稻香九龍灣店係我首次嚟幫襯,結果冇令我失望,質素與其他分店同樣唔錯呀!味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、1碗沙薑雞河粉及1碗沙薑雞生麵,味道皆唔錯!食物包括1)沙薑雞河粉:沙薑雞味道似普通切雞!河粉分量多,但係太淋!湯味就適中!(2)沙薑雞生麵:沙薑雞味道同樣似普通切雞!生麵分量雖則較少,但係夠爽,好正!(3)日式煎餃子:煎得香口,湯汁味道幾惹味!(4)薑汁雞包仔: 餡料足夠,包夠鬆軟!(5)家鄉釀茄子:煎得好香口,油分就多咗D!(6)皮蛋瘦肉粥:味道好鮮甜,落咗幾多料煲,當然都有味精幫助吓啦,正呀!(7)足料碗仔翅:調味唔錯!有好多肉絲同粉絲,料算足啦!環境方面,呢間稻香嘅地方都頗為新淨,缺點同稻香皇室堡店及稻香信和廣場店一樣就係冇電視睇!佢嘅裝修亦係同其他分店一樣,較為富時代
味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、1碗沙薑雞河粉及1碗沙薑雞生麵,味道皆唔錯!食物包括:
(1)沙薑雞河粉:沙薑雞味道似普通切雞!河粉分量多,但係太淋!湯味就適中!
(3)日式煎餃子:煎得香口,湯汁味道幾惹味!
(4)薑汁雞包仔: 餡料足夠,包夠鬆軟!
(5)家鄉釀茄子:煎得好香口,油分就多咗D!
(7)足料碗仔翅:調味唔錯!有好多肉絲同粉絲,料算足啦!
環境方面,呢間稻香嘅地方都頗為新淨,缺點同稻香皇室堡店及稻香信和廣場店一樣就係冇電視睇!佢嘅裝修亦係同其他分店一樣,較為富時代感同新潮!唔似某些酒樓集團會以豪華、高雅為裝修主題去做婚宴生意!或者稻香品牌以食火鍋為主,婚宴生意會交俾稻香集團另一個品牌迎囍做啦!
服務方面,不過不失啦,做野算勤快醒目,係埋單耐D!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!
衛生方面,碗碟乾淨,地方算企理,洗手間都整潔!
抵食方面,茶位、各款點心嘅價錢都大眾化,但係比稻香皇室堡店及稻香信和廣場店嘅貴!
整體來講,各款點心夠平夠又多選擇!至於食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯!有耐性等位嘅話就幫襯得過啦!