2019-01-20 410 views
今日同老婆係尖沙咀海港城行街,諗住LCX裡面都開左好多新食肆,咁就一於試下新野,老婆話要食鴨,最後就決定訂羲和雅苑。先講環境,有靚海景對住成座ICC, 相信呢個view都佔左成餐飯價錢1/3左右第一次嚟唔知咩好食咩唔好食,咁就個2人套餐$1388,希望會有驚喜。第一道菜上左個磯煮鮑魚,好食,也是成個餐最好食的一道菜,鮑魚好淋而有咬口、伴碟的蘿蔔入哂味,真係超越我預期的味道。第二道菜就係烤鴨,三個部位三種食法,有芥末醬、傳統烤鴨醬、藍霉醬、爆炸糖等,坦白講唔會有大驚喜,不過不失。跟著再上一個獅子頭,好普通的豬肉丸,失望。第四道就係黃扒魚肚,但是魚肚帶點腥味,就係靠熱辣辣的南瓜湯才可以吃完食到這裡,店員突然要把我們的4座位分出一半給另一邊的5人入座客人,當然我們也沒有拒絕,但是我們變成了2人枱後,枱面是有點擠迫,其實以$800/人均的價錢內說是有點兒那個。第五就就是燒汁芥末牛肉粒,天啊!我還以為到了金X餐廳,又食到那種似曾相識的梳打粉淹牛扒的感覺,完全沒牛肉味接著再上的潮仔蠔仔泡飯夠熱,確係唔錯,還有一個松露蝦仁煎蛋,普普通通。最後吃了一個紫薯燕窩蒸蛋白,不太甜,還算味美。後記:想找一個侍

第一次嚟唔知咩好食咩唔好食,咁就個2人套餐$1388,
磯煮鮑魚

烤鴨

跟著再上一個獅子頭,好普通的豬肉丸,失望。
張氏獅子頭

黃扒魚肚

燒汁芥末牛肉粒

接著再上的潮仔蠔仔泡飯
夠熱,確係唔錯,還有一個松露蝦仁煎蛋,普普通通。
松露蝦仁煎蛋

最後吃了一個紫薯燕窩蒸蛋白,不太甜,還算味美。
紫薯燕窩蒸蛋白

後記:想找一個侍應加水真係不容易,總共叫了3次才得道一個回應,以這個價錢來說,服務質素係未達標準的,希望將來會有改善
潮式蠔仔泡飯
2019-01-20