【💛 黃店 #GF_List 】
🉑 :外賣自取 | 網上外賣平台 | 網上外賣平台
⭐評分: 8/10
——————————————————
素食係香港市場唔算大,係疫情下一眾素食店就更需要大家支持,外賣3餸飯送糖水都只係38蚊,選擇困難嘅比50蚊就可以自己裝滿個兜佢,自攜餐盒仲可以裝多啲糖水走🤤
——————————————————
▪️$50 任選飯盒 送湯或糖水 ( 晚市 + $10)
小pin夜晚食完一次,第二日晏就即刻又encore試埋其他餸🤣
第一次:炸物同蛋白質揀咗肉燥茄子、泰式肉碎豆角、炸杏胞菇、尖椒皮蛋~蔬菜揀咗薯仔沙律、炒雙色花、醃蘿蔔、青瓜、雲耳、紅菜頭、烤南瓜同羽衣甘藍。想影落去靚啲臨尾又塞多粒車厘子😂
我會話所有嘢都好好食,尤其係超開胃嘅蘿蔔同麻辣雲耳,仲有蛋黃超creamy嘅皮蛋!泰式肉碎係用豆腐整,食落真係超似肉碎粒嘅質感🥰
第二次:今次試埋椒鹽豆腐,外脆內嫩勁正!炸腐竹卷不過不失,仲夾咗勁多腐竹,豆乾同硬豆腐,雖然呢啲全部都係家常餸菜,但食到咁多豆製品好鬼幸福🤪
糖水試咗蕃薯糖水同紅豆沙,兩樣都超足料!蕃薯糖水飲落好夠薑味,又唔會過甜、女士飲一流;紅豆沙落咗蓮子一齊煲,自己𢳂可以𢳂多啲料🤣
最後,平時食呢啲自助嘢,都會好想知有咩夾先去,所以今次盡量記低比大家睇~
▪️沙律吧:薯仔沙律、各種沙律菜、紅菜頭、秋葵、藜麥、2,3款鮮果
▪️前菜/冷盤:泡菜、蘿蔔、青瓜雲耳、蓮藕、粉絲、烤南瓜、紅油抄手、尖椒皮蛋、豆角肉碎、肉燥茄子
▪️炸物:炸杏胞菇、炸春卷、炸雲吞、炸腐皮、好多炸唔知乜(無牌真係唔知個舊係乜)
▪️澱粉:粥、紅米飯、炒米粉、炒銀針粉、菠蘿炒飯
▪️熟食:各種炒菜(x4,5款)、豆乾炆黃豆、 麵筋炆蔬菜、蕃茄炒蛋、豆腐炒各種菜、茄子炒翠肉瓜、煎蘿蔔糕、素包、薑醋蛋
▪️甜品:純素芝士蛋糕、曲奇、中式糕點、蕃薯糖水
▪️湯:胡椒湯、是日靚湯(無問係乜)、果茶任斟睇翻以前啲食評,食物種類應該減少咗,不過我覺得都合理,始終客人無以前咁多,大家去開旺角不妨買個外賣走~🤪
✨無肉食 ✨
📍旺角洗衣街88號2樓
📍佐敦德興街8號地下
📍北角堡壘街華曦大廈地下B舖
📍中環My Central地下5號舖
📍荃灣如心廣場商場二期2樓213號舖
⏰ 1130-1530 | 1800-2200 (旺角店)