2016-12-27 4666 views
捉緊XMAS最後的尾巴,今日就行左入去Mega Box度行下街,行到2點幾肚餓,見到呢間韓國餐廳有個50CM大鐵板,好似好壯觀咁,一於去試一試!一於挑戰500MM的鐵板雞肉!聖誕節的氣氛~令人入門口時己經覺得特別開心,有節日的氣氛泡菜一向係我對韓食的至愛之一,而呢度的泡菜有兩大特點!第一. 任食~~~~~~~~~~~~~~~第二.佢的泡菜口感好脆好爽,食落口就覺得係新鮮的泡菜,呢一點非常難得,証明店家對食物質素的信心同埋堅持。鐵板下面有蠟燭座熱,辣炒雞肉、半溶芝士、韓式豉油炒雞肉同埋薯條。兩款炒雞用去骨雞髀肉,分別用上自家製甜辣醬和韓式豉油醬汁炒,吃時可蘸上半溶的Mozzarella芝士,芝士混和了牛奶和忌廉,奶香濃郁。沙律用上了黑醋同柚子調味,酸酸甜甜,幾開胃。沙律當中的柚子爆哂汁超好味,好吸引勁開胃!薯條就要沾旁邊的半溶芝士,香香甜甜,而且奶油味好香好Cream,正!韓式豉油醬汁炒雞肉,味道夠哂香,而且雞肉的肉質好嫩滑。醬油的味道唔會太咸,入哂雞肉內,相當惹味!相對於韓式豉油醬汁炒雞肉,我比較喜歡另一邊的自家製甜辣醬炒雞肉,甜甜辣辣的醬汁配上雞肉,味道更加花惹味。而且辣味唔算太濃,
一於挑戰500MM的鐵板雞肉!
聖誕節的氣氛~令人入門口時己經覺得特別開心,有節日的氣氛
泡菜
泡菜一向係我對韓食的至愛之一,而呢度的泡菜有兩大特點!
第一. 任食~~~~~~~~~~~~~~~

500mm鐵板炒雞肉
沙律用上了黑醋同柚子調味,酸酸甜甜,幾開胃。
沙律當中的柚子爆哂汁超好味,好吸引勁開胃!
韓式豉油醬汁炒雞肉
自家製甜辣醬炒雞肉
相對於韓式豉油醬汁炒雞肉,我比較喜歡另一邊的自家製甜辣醬炒雞肉,甜甜辣辣的醬汁配上雞肉,味道更加花惹味。而且辣味唔算太濃,唔會死辣到你不得了,惹味而不搶去雞肉的甜味。年糕口感QQ的,同辣醬更加夾。
半溶Mozzarella芝士
Creamy的芝士醬,無論同雞肉定係薯條夾都好出色!而且份量夠哂多唔會好姑寒,食到最後重重有芝士剩,岩哂我呢D芝士控。
(左)鮮檸檬柚子梳打 (右)紅豆抹茶沙冰
比較有特色的是右邊的紅豆抹茶沙冰,味道甜甜地,表層有著少許的奶油裝飾。抹茶的味道幾香,用黎中和濃味的雞肉料理,相當唔錯!
2016-12-27
Type of Meal