想試呢間616牛肉火鍋專門店好耐,佢哋係間專食牛肉嘅火鍋店,提供嘅都係坊間少見嘅刁鑽部位。佢係用平板電腦落單,用嘅係真iPad,非常揼本。才疏學淺,好多牛肉部位嘅名都係第一次見,好彩iPad入面有埋詳細嘅介紹。我哋試咗$338嘅牛板套餐,包牛板、蔬菜籃、烏冬、汽水、牛骨清湯底同醬料費。我哋仲加咗$30轉做牛雜湯底,湯呈啡色,面層仲有唔少唐芹同大蔥。開著電爐等湯底煮滾,再飲一啖湯,味道濃甜而有啲花椒八角嘅香料香。用匙羹攪一攪,湯入面仲有唔少牛腸、牛肺同牛肚,單係食湯底嘅牛雜已經花咗一啲時間。然後就係我最期待嘅牛板,用咗牛形木板載住唔同刁鑽部位嘅牛肉,好得意呀。啲牛肉睇落令身,都幾吸引。單張上面列咗啲刁鑽部位嘅名,仲寫埋烚佢哋嘅建議時間,大部份放入鍋度烚幾秒就得,有啲耐少少嘅都只係二十秒至三分鐘左右。醬料係自己去自助吧拎嘅,分別有鮮甘桔、秘製牛肉汁、潮州辣椒油、沙茶醬、豉油、陳醋、指天椒、炸蒜、蒜蓉、芫茜同蔥花。我哋想簡單啲,只係拎咗鮮甘桔同秘製牛肉汁,醬汁本身有蒜香,唧埋鮮甘桔汁之後就酸酸甜甜,用佢嚟蘸牛肉食可以提味同解膩。跟住逐一食牛板入面嘅牛肉,牛朴肉係牛頸上面郁動得最多嘅一塊肉,油

佢係用平板電腦落單,用嘅係真iPad,非常揼本。

牛板套餐

啲牛肉睇落令身,都幾吸引。

醬料

牛板套餐

跟住逐一食牛板入面嘅牛肉,牛朴肉係牛頸上面郁動得最多嘅一塊肉,油脂分佈平均甘香,感覺唔錯。

匙肉係晌牛朴肉下面嘅肩胛肉,質感軟嫩。

裹腱肉係包住牛腿肌腱嘅肉,油份比較少同鬆軟。
牛板套餐

胸口膀,幾片白色嘅牛肉,其實係牛前胸嘅一塊脂肪,只有體型比較肥大嘅牛先有,雖然睇起嚟肥膩,但分別烚十幾秒同三分鐘後食,都幾爽脆同有韌度,口感有啲似長身版嘅珊瑚蚌,幾得意。

三花腱係牛前腿肌腱肉,鮮香味濃。
牛板套餐

牛漏酥係晌牛嘅臀部同腹部之間,幾有咬口。

挽手腩,即係連接爽腩同坑腩嘅部位,每隻牛只係得兩至三斤,係罕有部位之一,食落有嚼勁同油香。

腿肉係牛嘅臀腿肉,切得薄身,入口嫩滑。

熟板筋,一粒粒淺啡色有少少透透哋嘅嘢,質感黏口,幾有骨膠原。

食完外圍嘅牛肉之後,就食牛板中間嘅部份,牛心爽口討好、黑柏葉無經過漂白又脆身、牛骨髓軟滑但比較滯、牛丸味重彈牙、熟牛腩厚切鬆化。
封門柳

呢度單叫刁鑽部位牛肉嘅話均一價$48一碟,我哋見都幾平,就追加咗碟封門柳試試,佢係控制橫隔膜嘅肌肉,每隻牛只係得兩塊,既罕有兼係限量供應,食落牛味濃郁吸引。
蔬菜籃

套餐嘅蔬菜籃有旺菜、生菜、油麥菜、本菇等,食完肉類再食下蔬菜可以平衡一下。
烏冬

最後煮咗烏冬,煙煙韌韌,同埋吸收咗湯底嘅牛肉精華,味道好正。
封門柳
烏冬