開左openrice account 好長時間, 不過始終未有寫任何食評."食評" 一詞似乎太over, 嗯...我大概可以寫..."食後感".只針對當日當刻, 食到好味食物既感覺, 考慮埋自己心情同任何因素影響得出既感覺, 一個只對個人口味而言既文章.有左本質上既分別後, 可以開始第一篇食後感.剛出黎工作第一份長工晌太子區, lunch hour 周圍遊下盪下, 見到文華冰廳.門口有麵包檔, 兩扇玻璃鋁門配上白色少喱士布, 柔和黃色舊燈, 左右兩面各一排卡位, 中間3-4張4人方檯, 深處水吧位, 人多要搭檯典型冰廳格局.見牆上寫住D茶餐同好多茶記都一樣 -公仔麵, 旦, 沙牛云云. 正常丫.不過再放眼遠處, 見到"炸菜肉絲煎旦飯" 仲有其他以炸菜肉絲開頭既飯類.即刻望下周圍, 咦~喂...有好多人食緊WOR. 好奇心加羊群心理加香味驅使我叫左一個" 炸~菜~肉~絲~煎旦飯"!一黎到, 旦係半熟, 上面有D油同豉油, 所以幾"令", 下面有炸菜同肉絲.我就拮爆左個旦黃, 旦汁流左落D飯度, 令到飯既蒸汽谷出黎係有陣旦黃溝豉甜味咁.一~~~食. 甜既喂~D炸菜同肉絲....好好味!!果
有左本質上既分別後, 可以開始第一篇食後感.
典型冰廳格局.
一~~~食. 甜既喂~D炸菜同肉絲....好好味!!
果種好味道係由旦汁既杰同甜,炸菜肉絲少少咸+甜, 咸甜既豉油, 加上一啖熱飯而形成既. 有強烈既層次感同口感.
係會令人食到好滿足既一碟飯.
自此之後, 我經常推介俾朋友食. 通常我都會話, "你鍾唔鍾意食炸菜肉絲? 唔鍾意? 去文華食一次, 你會愛上既!"

Other Info. : ~完~
2006-02-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
  • 炸菜肉絲煎蛋飯.