今日入西貢,行到橫街窄巷,見到寫住老字號文記,貼晒圖話牛什牛腩,望落D圖靚仔份量足,諗住試下。叫左個淨牛什外賣,佢話要91蚊,我覺得可能牛什份量大和水準高就即時比錢。結果比錢時兩個阿姐就係度因為落唔落單而互相吵鬧幾句,搞到臉濃濃對住我,都算。找完錢,等佢比餸我,結果間野無乜食客都等左好一陣。到終於見到整我既野,離遠見到廚房阿姐只係一個湯勺撈起D牛什(真係得一勺),就倒入個膠盒度,樓面阿姐就即時合蓋攞比我。我一睇個膠盒份量呆一呆。好野,出面牛什話50蚊60蚊碗都叫貴,但都肯定無佢呢度賣得咁Q貴。成盒野,牛什+湯汁,夾埋都唔知有無1/3個膠盒。我真係唔知比咩反應好。我攞完就返去,返到去都比人問:(佢賣幾錢斤?咁少?)佢無寫幾錢斤喎!淨寫淨餸90蚊啊!唔可以話佢呃人,但真是份量超出晒所有預期。半盒都無,超痴線,真係好意思出手賣90蚊?至於味道,超咸,可能係要煮比鍾意食咸口既人士,而且好鞋,又唔淋,想食既睇路。我就絕對絕對唔會再有下次。也絕對唔會推介。鍾意既就去啦!無人阻止你。
也絕對唔會推介。鍾意既就去啦!無人阻止你。
2024-08-31
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea