2K
2020-03-14 612 views
朋友去中環SOHO一帶 多數係夜蒲 我鍾意唱反調 日頭去揾食 嗰度有好多知名同不知名食肆 同樣有心思 夠創意 值得幫襯-今日呢間cafeteria 屬於The Cupping Room集團 開張唔夠兩個月 雖然仲係試業階段 過晒午飯時間 仍然有八成枱坐滿 相當難得-Chai Tea Latte with oatly oat milk ($48)The Cupping Room咖啡出名好飲 呢間姊妹店 有齊Cupping Room嘅咖啡選擇 House Blend 單品咖啡 特調咖啡 一應俱全 我呢杯西方版嘅鴛鴦 加咗燕麥牛奶🥛 茶味同咖啡香少咗 取而代之嘅 係加倍香滑嘅燕麥牛奶 頗有特色 -🥦Cauliflower ‘Bagna Cauda’ 香烤椰菜花配鳀魚蒜蓉汁 ($78)平實嘅菜式 可以顯現廚師👩‍🍳嘅烹調風格 將椰菜花烤焗至微焦 啡黑色同椰菜花本身嘅奶白色 形成強烈嘅顏色對比 視覺效果唔錯 最討人歡心嘅 係嗰個鳀魚蒜蓉汁🐟🧄 鳀魚味道突出 唔會過鹹 蒜蓉磨得非常細碎綿滑 我平常唔食蒜頭 對呢個sauce 相信當受落-🥪Katsu Sando 迷你日式吉

🥪Katsu Sando 迷你日式吉列黑毛豬扒三文治 ($108)

菜單輕食選擇多 三五知己坐低chill 點幾個小食share 氣氛輕鬆 雖然係light plate 食材非常講究 吉列黑毛豬扒 香脆鬆化 同蛋黃醬係天作之合 話咁快就食完 真係有啲依依不捨
📍中環SOHO荷李活道49號鴻豐商業中心一樓 Double Shot