2022-02-01
【中環】すき焼 森久 傳說中打幾十個電話都未必預約到,非常之難book嘅壽喜燒,終於到我啦!😆Sukiyaki Mori 喺中環有3間分店,位於卑利街嘅分店,大門用低調嘅全黑木加一個細細嘅招牌燈箱,感覺好神秘,唔認真睇都唔知係一間餐廳。按鐘開門後,經過地燈走廊,係另一個日本風嘅世界。全店大概只有10個座位,另設一間包廂。✨Sukiyaki Lunch Set $580/位、牛舌+$100前菜一份菜之花配黑豆,蒸物係紫菜茶碗蒸蛋。壽喜燒選用近江和牛,分別有西冷同肩胛2個部位:🥩西冷肉質細膩,油花分佈均勻,入口即溶。🥩肩胛則肉味濃郁,脂肪較少。另外仲加咗$100多一份和牛舌。🤤👅Dinner Set會多一份肉眼同一款肩肉,對於小鳥胃嘅我嚟講,食午餐已經好夠飽👅師傅先用牛脂沾鍋再放牛肉,煎肉嘅同時落糖同醬油調味,係正宗關西風壽喜燒做法。😍菜盤所有蔬菜嚟自日本,不得不提蒟蒻粉絲,吸收咗壽喜燒汁同牛肉汁嘅味,再炒到乾身,好好食。滑蛋牛肉飯係當日畫龍點精之作,煎香嘅牛肉粒加上半熟炒滑蛋,係我食過最好食嘅蛋牛飯😋。師傅非常之細心,從用餐中知道我比較細食,比少啲飯我。整個用餐過程都好有去咗日本嘅體驗,
前菜一份菜之花配黑豆,蒸物係紫菜茶碗蒸蛋。
壽喜燒選用近江和牛,分別有西冷同肩胛2個部位:
🥩西冷肉質細膩,油花分佈均勻,入口即溶。
🥩肩胛則肉味濃郁,脂肪較少。
另外仲加咗$100多一份和牛舌。🤤
整個用餐過程都好有去咗日本嘅體驗,例如喺開始嘅時侯店員會提供衣套嚟套住椅背上嘅衣物,100分貼心👍🏻
👉🏻只有每月1號開放下個月嘅booking,想食嘅朋友記得預早計劃啦!(預約時註明食壽喜燒)
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🐱整體評分:💖💖💖💖💖💖💖💖💖(9/10)
💰人均消費:700
📍地址:中環卑利街51號地舖