(Non-member)
2002-12-19 25 views
細細個食粥到依家,印象中最正既係彩虹村(唉又係個"村"字)巴士站果位亞叔果檔車仔,一邊喊"五蚊呀~牛肉賣~",一邊用手"拿拿下"D料果檔生滾粥...嘩,D牛肉粥真係正到唔識形容,每次食親都兩碗起碼。唉...依家都唔知去邊度搵番?。到依家我都係以記憶中果碗牛肉粥為絕對參考標準,試過不下幾十間粥舖(包括海x),發覺都完全唔係果種風味,好多都係太過"杰撻揵"。不過呢間D粥又真係煮得唔錯,粥底唔太"杰",又唔似得海xD粥咁多料得滯但又好淡口,粥同料配合得唔錯。菜乾豬骨粥整得好甜好好味,$10一碗好抵食,煎蘿蔔榚又正.....至於甜品我就未食過唔知啦。整體黎講,好掂喎,至少令我諗番起果檔車仔粥。