2023-08-26
分享下最近同好姊妹去左間Teppanyaki 慶祝生日🎂 位置係尖沙咀Apple Shop專門店旁,非常方便易搵,行完街Shopping完上去岩岩好!餐廳坐位舒適,職員好Nice 同全程都有講解,而且可見大廚手藝不錯,每道菜都有用心製作!而且,更替我地製造左個小驚喜🥳 今餐十分滿意🫶🏻臣Omakase $1,080/位🩵前菜用白粟米和黃粟米🌽打成的凍粟米蓉,配有蓮竽和荔枝漬的車厘茄🍅,非常清甜!🩵即蒸龍蝦汁蒸蛋🥚加了紫蘇花,非常奶滑味道香濃😋🩵時令海產(三款)💛燒石垣貝配紫菜湯先食厚肉爽口彈牙的石垣貝,之後再飲清甜的紫菜湯。💛燒北海道帶子加上了台灣烏魚子,配了些淡雪鹽,突出了帶子的鮮甜味道💛清酒煮蜆靚女主廚煮得很好,剛熟就上枱,新鮮的蜆略帶些海水味,清酒湯加了少許辣椒,很香口。🩵季節燒魚🐟金錭立鱗燒 大廚先用了特定溫度嘅油去炸,再放上鐵板燒,見到成個魚鱗都炸得香脆,可以整個入口吃的。另外,🐟再配了酸菜魚汁去製作,有少少咸感很特別。🩵南非鮑魚配甘香鮑魚肝醬很大隻的新鮮南非鮑魚,燒得表面焦脆,內裡還十分彈牙!大廚還會燒好後切件上碟,可以進食時再沾少許鮑魚肝醬,入口味道更香濃。 🩵沙巴虎蝦🦐
臣Omakase $1,080/位
🩵前菜
🩵即蒸龍蝦汁蒸蛋🥚加了紫蘇花,非常奶滑味道香濃😋
🩵時令海產(三款)
💛燒石垣貝配紫菜湯
先食厚肉爽口彈牙的石垣貝,之後再飲清甜的紫菜湯。
💛燒北海道帶子
加上了台灣烏魚子,配了些淡雪鹽,突出了帶子的鮮甜味道
💛清酒煮蜆
🩵季節燒魚
🐟金錭立鱗燒
🩵南非鮑魚配甘香鮑魚肝醬
🩵沙巴虎蝦🦐
手掌般大的沙巴虎蝦,十分爽口,大廚還將蝦頭的蝦膏弄出後,不停翻炒成甘香又蝦味濃郁的蟲草花蝦膏忌廉汁,將味道更加提升。
🩵鵝肝多士
鵝肝煮得確實不錯,外面煎至金黃,而中間仍略帶微粉色,嫩滑又多汁,而且creamy得來又帶有鵝脂香味!還配上柚子汁,雞冠草及冰菠蘿🍍,十分解膩。
🩵美國牛肉薄燒🥩
5成熟的牛肉薄燒包住炒好的香蒜蔥,十分惹味,唔會好漏!還可試試原味後,再沾碟旁的wasabi或漬海苔,別有一番味道。
🩵鹿兒島黑豚肉🐷
嫩滑的燒黑豚肉同樣包住了薑蔥,再配上紫蘇練梅醬。
🩵炒飯🍚+野菜🥬+味噌湯+甜品🍨
出色的港式高菜炒飯,帶有少許咸香味,而且炒得很乾身分明,就算已經好飽都忍不住會食晒👅
味噌湯原來加了蝦頭煮,怪不得特別鮮甜。
甜品是極出色的燒多士🍞大廚加了砂糖和牛油,將多士燒至香脆金黃,還特別製造了驚喜給我生日的閏蜜,點了火的心心♥️牌寫有Happy Birthday☺好美啊😍
最後,仲有柚子雪芭🍨結尾💯滿意開心的一餐!
🩵巨峰提子梳打🍹$48 x 2
📍媄鐵板燒日本料理和酒