2021-10-03 600 views
真心中伏!大家食放題慎選!話說朋友有呢間餐廳既套餐coupon($298串燒放題餐,每位減$100),於是我地又去試下啦 Weekday 放工都坐滿人,心諗應該都唔差。由於餐廳满坐,店員就帶我地去對面拉麵店坐。一位朋友會遲d來,我地就叫店員上少一份前菜(套餐包每位前菜一份,凍豆腐,凍炸雞同海苔沙律),我地就叫左支酒邊食邊等。朋友到後,我地就請店員上埋最後一份前菜,但係店員回覆話廚房做唔切,催左幾次,結果大半個鐘後,朋友前菜才到 等待途中,店員為我地每位上左套餐包既六片刺身,刺身係新鮮好食既。後來都上左套餐每人一隻明太子釀機翼,一串燒雞翼,一串燒雞皮,一串燒雞軟骨。雞翼還好,雞皮同雞軟骨燒唔乾,仲連住好多雞肉,感覺似食雞肉放題。接著,就是漫長的等待。。。餐廳放題落單叫串燒要掃QR code,當時見上菜上得慢就分左兩輪叫(其實都係各種類每人一串)。望住個網上點單,order左17樣野,兩個鐘內上左3樣(雞翼,雞皮,雞軟骨),基本上只係上左套餐包嘅食物。催單時,店員話:「廚房忙緊架啦,你見唔到排曬隊咩!」,再等再催,最後為我地送上四粒日本甜薯......等到痴呆及饑餓的情況下,真心多謝晒 基

真心中伏!大家食放題慎選!

等待途中,店員為我地每位上左套餐包既六片刺身刺身係新鮮好食既。後來都上左套餐每人一隻明太子釀機翼,一串燒雞翼,一串燒雞皮,一串燒雞軟骨。雞翼還好,雞皮同雞軟骨燒唔乾,仲連住好多雞肉,感覺似食雞肉放題。接著,就是漫長的等待。。。

基本上在拉麵店坐緊嘅客人,個個都只可以用期待嘅目光望住主店鋪嗰邊,等待廚房出食物拎過來。又過了不知多久,店員捧住d燒烤入黎拉面店大叫:「有無人要燒粟米,有凡立貝呀邊個要,蝦黎啦蝦黎啦」。之後邊枱應機就比邊枱有得食,唔應或反應唔切就無得食。我同朋友們比較忍讓,無 "搶" 到

其實所有客人都到肚餓同燥底,有客人要求店員跟返落單分量上,店員回應:「廚房都做唔切,比你地要唔要丫,拿唔係我地無比你啊係你地自己唔要啫!」吓!?咁都得!?真係玩救濟式放題?!上菜上到好似要餐廳施捨客人一樣,真係第一次

餐廳好多客人都同我地一樣,等到10點幾都係無咩落肚,結果就死死地氣埋單走左。我們覺得是次晚餐極為不满,有需要跟餐廳經理了解一下情況。三催四請下又等了20分鐘,來了好幾個聲稱自己是經理的人,但係都比唔到合理解釋亦話唔到事。最後,經理終於出來了解事情及道歉:「啊唔好意思呀!今日廚房裡面真係太忙了燒唔切,其實呢餐咁既情況,我都唔打算收各位錢架啦!」跟住就放左我地走,連我哋叫支酒都無收我哋錢。

我地絶對唔係一啲食霸王餐啲人,唔鼓勵以高姿態去投訴,過往亦從來未發生過類似嘅情況。可想而知,當時店員和餐廳的情況有多差,以致經理作出呢個決定。餐廳其他人最後有無好似我地咁免單我就唔清楚了,但係氣氛同情緒就一定係差。

最後我們發現,原來連個餐基本上既食物都無上齊,真係太失望了。朋友屋企仲有十幾張coupon,不過今次伏到咁,佢都應該唔會帶家人去了。
2021-09-23
Type of Meal