2014-01-18 8860 views
同兩個姐妹一知道landmark文華東方有LADUREE crosscover既tea set出,就立即打電話去book位。wa! 12月個個weekend都full哂,閑日都係得好少日子,好難先book到一個星期一,咁橋我地幾個都安排到休假,所以好好彩~ (唉! 而家香港咩都要鬥快咁,食個tea姐...><)臨近聖誕食tea感覺很有氣氛,mo bar門外仲放了一棵macaron聖誕樹tim!坐低左之後,一人叫左個tea set,之後就揀茶。茶既選擇不是很多,重點款式,我都係普普通通揀個breakfast tea,朋友就揀左烏龍茶。之後侍應就推左個層架黎係我地檯邊,食物分咸甜一碟碟咁放係層架上,然後想吃的就放在檯上,形式有別於平時high tea一層層擺哂係檯。茶方面,我沒大意見,但雖是breakfast tea可是不太濃,我也忘了他們是用什麼茶包了。食物方面,我比較喜歡呢度個scone。scone係tea set入面都一定會出現既野,但成日食唔同地方整既scone都會有不同質地, 味道,呢度個scone我鍾意在不太乾也不太濕,剛剛好。牛油味也很香。然後食咸點。比較有趣

macaron tea set :)

然後食咸點。比較有趣的是類似macaron造型的鵝肝小點,夾層脆脆的,中間的鵝肝和紅菜頭汁醬則是酸酸甜甜。然後有一件是長形的ham roll,也算是很考手工。因為包條是脆脆的,中間空心,包住酸酸的乳酪醬汁,很有驚喜。

甜品少不了這個tea set的主角macaron! 玫瑰味的macaron帶有幽幽的玫瑰香,不是非常甜,可以中和一下食完咸點後的味蕾。有銀色金鉑的橘味macaron,像橙皮的味道,可能有點苦苦澀澀的感覺吧,我不太喜歡。

朱古力蛋糕的造形得體,不過外層有點硬。

埋單前侍應還給我們換領laduree key chain的coupon,可以上landmark樓上即係換~好開心!

總結這次tea, overall都係滿意同開心~
2013-12-23
$300 (Tea)
Celebration
Christmas
macaron tea set :)