2016-06-23
NBA 同潮菜究竟有咩關係?其實完全無,但今日容讓我先分享喜悅。今日雖然係星期一,但我請左假,唔係去旅行,又唔係有咩頭暈身慶,而係今日係NBA 總決賽既Game 7,重要程度絕對不下於歐國盃既冠軍戰。對於兩隊都鐘意既我,如果騎士贏,James就可以為自己母歷史性奪冠;如果勇士贏,就係成為兩連冠,同樣寫入歷史。個人情感上,我比較想騎士贏。結果當然不負我所望。難得心情要好,天氣亦好,外出走走就更加好,咁就入左南生圍親親藍天白雲。至於晚餐,當然要食餐好既慶祝下,由南生圍出番嚟,揀左食潮州菜。呢度舒適又闊落既環境,岩晒一班人傾計分享。大量潮州小菜,大家share食岩晒。餐前先飲一口功夫茶,打開味蕾。惹味前菜係潮菜既特色之一。滷水鵝片拼掌翼+鵝肝 $220鵝肝,我食開煎,以滷水既食法又真係未試過。開頭仲擔心用滷水會唔會浪費左個鵝肝,原來滷水同鵝肝味道都幾夾,而食落無煎鵝肝果種"漏"既感覺,厚厚既鵝肝入口又腍又啖啖肉。鵝片同埋掌翼反而鹵味更強烈,鵝片雖薄,但鵝味一樣出眾。潮陽炸雙棗 $104雙棗分別用左蝦同蟹製成,用料新鮮,所以兩者同樣爽口又彈牙。咬落去會感覺到有咬口,因為係蝦蟹既肉身加入馬蹄,令
功夫茶
滷水鵝片拼掌翼+鵝肝
滷水鵝片拼掌翼+鵝肝
潮陽炸雙棗
潮陽炸雙棗
雙棗分別用左蝦同蟹製成,用料新鮮,所以兩者同樣爽口又彈牙。咬落去會感覺到有咬口,因為係蝦蟹既肉身加入馬蹄,令到口感提升。
明爐鮮烏魚
明爐鮮烏魚
有種似曾相識既感覺,因為同泰式既食法一樣,只係小左泰式既辣味。雖然明爐鮮烏魚可以一路加熱一路食,令魚肉更腍身,但我發現自己始終鐘情凍烏頭結實既魚肉。
杏汁白肺湯
杏汁白肺湯
滋潤之選,滋陰又養顏,但整得好絕對要技巧。豬肺要洗得乾淨,同時杏汁與湯既比例又要拿捏得準確。而呢個湯入口有杏香,豬肺無羶味又爽口。
乾煎糖醋麵
乾煎糖醋麵
好有驚喜既糖醋麵,一般街外食到既糖醋麵都未如理想。一係過左火候,煎得太硬;一係火候未夠,煎得太淋。而呢度既糖醋麵面頭脆,底層淋,口感一流。再加埋糖醋調味,更加滋味。
反沙芋
外觀似足鳥結糖既反沙芋,食落一d都唔鳥結糖。表面有糖包圍住,咬落脆口,內裡既"芋"夠粉,令人難忘。
食完呢餐,我發現原來潮州菜都幾博大精深。我以為得果幾味,原來都好多變化。
難得既一日大假就咁就放完,聽日番到公司一定又大把野做。