2021-01-21 562 views
昨日途經炮台山英皇道知粥嘗樂門前, 見有新鮮出爐油炸鬼, 口中頓生鬆, 脆, 香的感覺, 二話不說, 入店內點了生滚豬膶粥及油炸鬼, 那女侍應反建議說不如點套餐, 有粥有粉麵有油炸鬼, 價錢相差不多, 細看餐牌, 頗吸引, 於是改為生滚豬膶粥及葱花蝦米腸套餐.腸粉和一小碟切片的油炸鬼很快便到, 急不及待挾了一塊油炸鬼放到口內, 竟是既凍且韌, 急呼叫侍應要一條新鮮炸的油炸鬼, 順道說了一句套餐那一碟的不新鮮.  怎料即惹來侍應的反駁說 "果一碟係送既" , 我心中有氣, 說道"套餐無計油炸鬼錢架?" 那待應也無第二句, 仍說"果一碟係送既".  隨後更大聲跟其他待應說, "送既, 使乜同呢的人講咁多".還沒說那"葱花蝦米腸", 又是凍的, 硬繃繃沒口感, 完全沒吃腸粉的感覺.問題是: (一) "送既" 就可以不負責任送的唔新鮮既食物俾客人?   (二)我本來係要豬膶粥及油炸鬼, 是他建議改套餐的, 如果此油炸鬼不同彼油炸鬼, 她作出這建議是不負責任. (三) 服務態度差, 這"知粥嘗樂"從此列入我的黑名單, 愛好食隔夜油條, 不怕受氣的讀者當然可以到此一樂.

2021-01-20