2021-12-05
最近深水埗開咗好多小型咖啡店,每一間咖啡店都好有特色。今次嚟咗順流咖啡店,餐廳嘅裝修非常特別,淨係餐廳門口個閘都已經好有格調,用上左香港傳統嘅鐵閘,吸引咗我去試呢間餐廳。入到餐廳見到地下嘅地磚係好傳統嘅黑白地磚,感受到設計者非常有心思。🍝蒜蓉菠菜雜菌青醬意大利麵 $78菠菜雜菌意大利粉撈埋蒜蓉粒,非常惹味。🐮生酮草飼牛扒全日早餐 $180塊牛扒真係好大份,好彩去之前冇食到任何嘢,如果唔係都驚食唔晒。入邊仲有牛油果、蕃茄、雜菌同炒蛋,非常豐富。🥞順流熱鬆餅 $138鬆餅好鬆軟,甜甜地,又夠厚。入邊有藍莓同士多啤梨同埋果仁,配埋雪糕一齊食,幾好味。☕️1+1 Combo $58一杯expresso 加一杯piccolo , 餐廳自調嘅咖啡豆偏酸,有少許蘋果味同莓味。☕️Affogato $45用咖啡同雪糕整嘅Affogato就見得多,但今次呢間餐廳有得揀Hojicha,所以我就揀咗Hochija。將熱辣辣嘅濃郁Hochija,淋上意大利雪糕上邊,又幾特別。
🍝蒜蓉菠菜雜菌青醬意大利麵 $78
菠菜雜菌意大利粉撈埋蒜蓉粒,非常惹味。
🐮生酮草飼牛扒全日早餐 $180
🥞順流熱鬆餅 $138