2024-05-06
上次去澳門抱憾食唔到葡國菜🇵🇹 食唔到嘅嘢就喺香港搵返囉~ 前幾日去咗SOHO區新開嘅葡國餐廳 ADEGA DO ANTÓNIO THE KING OF PIRI PIRI 🍽️➿ 𝑪𝒉𝒐𝒖𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑨𝒔𝒔𝒂𝒅𝒐, 𝑷𝒐𝒓𝒕𝒖𝒈𝒖𝒆𝒔𝒆 ($155)西班牙腸係經發酵、醃製、煙燻製作而成的㗎,店家用上嘅仲要係自家製嘅❗️肉質扎實,又有煙燻味同鹹香十足😆➿𝑯𝒂𝒍𝒇 𝑷𝒊𝒓𝒊-𝑷𝒊𝒓𝒊 ($180)霹靂霹靂雞又係葡國菜經典菜式之一,外表睇落唔辣,但因為用咗由唔同嘅辣椒🌶️加蒜🧄等等製成嘅霹靂汁醃製,所以食食下會有辣味滲出,但幾溫和嘅~ Menu就咁寫係配飯嘅,但原來唔係配白飯,而係油飯呢👍🏼➿ 𝑺𝒂𝒓𝒅𝒊𝒏𝒉𝒂 𝑨𝒔𝒔𝒂𝒅𝒂($228)記得上次去西葡旅行都買咗幾多食沙甸魚返嚟😆 今次好似係第一次食新鮮嘅沙甸魚❗️我印象中嘅大條得多,有幾多幼細嘅碎骨,所以食落要小心啲,但魚肉比例都佔得多嘅~➿ 𝑷𝒓𝒆𝒎𝒊𝒖𝒎 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝑵𝒂𝒕𝒂 & 𝑷𝒐𝒓𝒕 𝑾𝒊𝒏𝒆 𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅 ($65)鐵飯腳話有肉桂粉嘅葡撻先至最正宗嘅,食完要一shot過咁飲埋杯砵酒,我都係第一次試😆 葡撻好新鮮,似自家製👍🏼➿ 𝑫
➿𝑯𝒂𝒍𝒇 𝑷𝒊𝒓𝒊-𝑷𝒊𝒓𝒊 ($180)
➿ 𝑺𝒂𝒓𝒅𝒊𝒏𝒉𝒂 𝑨𝒔𝒔𝒂𝒅𝒂($228)
➿ 𝑫𝒐𝒖𝒓𝒐 𝑺𝒖𝒍 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ($115)
➿𝑫𝒐𝒖𝒓𝒐 𝑺𝒖𝒍 𝑹𝒆𝒅 ($115)