2021-04-11
9/4/21夜晚八點幾同老公去呢間餐廳(屯門店)食飯,見早排行過有人喺外邊排隊咁諗住一試。入去嗰陣時同女侍應講想要窗口位,佢話未有,見有一張未執好嘅枱,諗住行埋去坐低,佢語氣麻麻叫我哋行返出去外面等,個執枱員面黑黑執枱。明白而家大環境咁差,大家張就下算啦!我哋8:19落單,叫咗一份牛柳拼乳鴿(包羅宋湯、濃湯浸雜菜、白飯)、黯然銷魂飯、一杯凍檸茶。等咗20分鐘,乜嘢食物都冇未黎,連應該最快舀起嘅羅宋湯都冇黎,要追單後等多2-3分後先有羅宋湯黎。一啖飲落個湯度成陣燶味,煲燶晒,今次叫另一位(估係店長),個湯燶梗係唔飲啦,佢攞走左,以為佢會換個湯,或者點樣處理,結果等咗幾分鐘又冇影,再嗌佢埋嚟,結果佢竟然話:「乜唔係幫你換咗杯熱檸水咩?」我答佢:「我都冇話要換杯熱檸水,而且你地都冇人問過我,點解你會話我哋換咗杯熱檸水呢?」佢話係個女侍應問咗,費事同佢坳咁耐,結果換杯凍檸茶就算。再等幾分鐘,終於上個黯然銷魂飯,再等5-6分鐘後,先等到個牛柳拼乳鴿。牛柳叫5成熟變咗8成,先唔講味道好唔好食,但係嗰餐中西合璧,刀叉用嚟切牛柳,用手食乳鴿,再要揸對筷子扒飯,真係「手」忙又論盡。最壓軸離譜嘅係,差唔多
最壓軸離譜嘅係,差唔多食完飲完要走嘅時候,先發覺原來有1份濃湯浸雜菜冇黎到,再叫個店長過嚟,我問佢知唔知呢個餐有啲乜嘢,佢梗係唔知啦!我話比佢知冇咗份濃湯浸雜菜,佢問我仲要唔要,可以而家補返俾我。我真係開始嬲,問返佢:「如果你係我,你仲要唔要啊?知道而家市道咁差,大家都辛苦,但係都唔可以咁做嘢法,如果唔想做,不如早啲返去休息啦!」大佬啊!我都食完,依家就梗係唔要啦,費事再受氣。佢講左幾句唔好意思,但係係完全冇誠意果種語氣。
當我哋執嘢走嘅時候,仲見到佢同幾個食客講唔好意思……
差差差……到咁嘅服務,我比佢Top 1,仲有人幫襯,真係佢好彩!😡😡😡😡😡