2023-05-01
Fortnum & Mason 對於喜歡英國文化,或者話喜愛英式下午茶既人都值得一試,一究其深受英女王、英國王室喜愛既原因。Fortnum & Mason 有兩層,餐廳係二樓,要穿過地下商店上樓梯先去到。用餐當日每枱都有食客,所以冇影環境相,但可以係餐廳官網見到,佢裝潢係充滿古典英倫風,尼羅河綠(Eau de Nil)既牆襯托橙啡色既梳發,設計師巧妙咁利用顏色帶領食客穿越到19世紀既英國,就好似你係隔離檯會見到福爾摩斯咁。身為英國以外唯一分店,香港店既獨特之處係佢伴有維多利亞港景色,四時日夜景更替,氛圍感十足。食物方面,雖然係2人份量,但甜點一開始只係會上每樣1件,之後係可以再refill.對於相機食先既港女無疑食物顏色唔夠 eye catching.味道方面,最出色既係finger sandwiches, 有下面呢5種:1. 青瓜配仁香黃油忌廉芝士2. 鮮雞蛋配松鑫蛋黄醬3. Fortnum's 煙燻三文魚配橙香酸豆牛油醬4. Suffolk火腿配哈巴那羅辣椒醬5. 加冤雞沙律其實5種都好出色,一開頭值得每樣食一件試味,但如果要refill, 我推介2-5,因為青瓜相對較普通,而其他
食物方面,雖然係2人份量,但甜點一開始只係會
上每樣1件,之後係可以再refill.對於相機食先既
港女無疑食物顏色唔夠 eye catching.
1. 青瓜配仁香黃油忌廉芝士
2. 鮮雞蛋配松鑫蛋黄醬
3. Fortnum's 煙燻三文魚配橙香酸豆牛油醬
4. Suffolk火腿配哈巴那羅辣椒醬
5. 加冤雞沙律
其實5種都好出色,一開頭值得每樣食一件試味,但如果要refill, 我推介2-5,因為青瓜相對較普通,而其他4款味都係入口會眼前一亮,果日見到隔離枱兩個女士都係只refill finger sandwiches😋
Scone 方面中規中矩,咬落鬆軟,個人鍾意牛油味重d既scone. 佢配以兩款醬:
1. 凝脂忌廉
2. Fortnum & Mason草莓果醬與檸檬酪
果醬新鮮、酸甜酸甜,clotted cream 質地易揸有奶油香。
甜點方面,佢賣相冇酒店出品果d咁精雕細琢,感覺似平時甜品店買既咁,味道偏甜、不過不失,冇特別refill.
蛋糕🍰每round唔同,有兩款揀,我哋都揀左外形吸引既粉紅色,不過聽唔切叫咩名,味道大眾化。
一定要refill finger sandwiches,係主打
另一個主打係佢地既茶,紅茶、烏龍茶、白茶、綠茶,仲有Fortnum famous’ blends 調配茶,建議早d去到商店,試聞下唔同茶,又了解下每款功效同飲用時間,就可以揀到自己鍾意既tea配afternoon tea啦😆。
食完afternoon tea會有張即日商店discount card,都有好多精美產品。