2009-08-25
這晚在尖咀食左個幾昂貴但又豐富嘅晚餐(米芝連),我們order左個二人套餐,再加一位,係照除二人餐嘅一半,在這多謝OPENRICE嘅八折優惠券!頭盤:有六款:淮安脆黃鱔(比較甜、唔係好覺有鱔魚味)、丹山海蜇頭(味道不錯、海蜇頭爽)、龍井煙燻蛋(無茶味,不過隻蛋係糖心我又幾喜愛)、南京鹽水鴨(無驚喜)、杭州蜜南瓜(甜甜地幾得意),揚州燙乾絲(將D豆腐乾切到條子幼麵,幾得意,不過D汁料太咸)。「金奬名菜」鶴湖蟹影:好靚!中間有隻鶴係湖水湖上,湖上還有三隻蟹隻(薑味可樂啫喱)、三個用米餅盛著用蟹肉、龍蝦肉、咸蛋黃撈起的堆堆(好好味喎)。我們揀左【花彫芙蓉蒸蟹拑】:蟹拑就無乜特別,花彫芙蓉是用花彫、蛋白蒸的,清清地!香糟煎泥鯭扒:我都有兩塊細手掌少少的泥鯭肉,無驚喜!肉下面係細完隻青辣椒,我只喜愛吃辣椒!黑醋牛尾鹿筋配荷葉餅:這個我喜愛,可能係骨膠原嘅關係,味道適中,不會太酸,好味!荷葉餅軟軟的,用蒸籠上菜個樣幾得意!東來順炒飯:飯夠乾身,有牛肉、羊肉同蝦一齊炒,都好好味!最後係京城三式小甜點:煎堆(奶黃)【好香的】、啫喱、黑芝麻蓉糯米糍【美味的】,我只喜歡食頭同尾兩款!
東來順炒飯:飯夠乾身,有牛肉、羊肉同蝦一齊炒,都好好味!