老友上星期去完尖沙咀呢間Luxury食晚餐之後,大讚食物質素非常好,而且唔需要開瓶費同切餅費,套餐價錢合理。今日趁老婆係佐敦收工,我地約係佐敦站等,早d去食個晚餐,之後返屋企睇世界盃。🏆雖然我地都知道餐廳係以私房菜方式經營,但估唔到真係咁隱蔽,我地按地址去到柯士甸道114-116號地下,門口見唔到任何餐廳招牌,而且大門係鎖上的,按上門鐘後,店員好快就打開門歡迎我地。餐廳裝修簡約而富有情調,開放式廚房設計令大廚同食客有更多互動,可能因為呢度唔收開瓶費,餐廳寄存左好多客人自攜嘅酒。🍷我地今日點左老友推介嘅4 course 套餐: Amuse - Bouche,包括頭盤、餐湯、主菜同甜品,另外like FB仲送每人一份小龍蝦,兩個人share應該好夠食。荷蘭深海小龍蝦配醬油漬三文魚子雖然係like FB送的,但呢款荷蘭深海小龍蝦非常鮮甜彈牙,配上三文魚子,好惹味。😋餐包配自家製牛油麵包鬆脆,牛油有3款口味: 蕃茄、海鹽同黑松露,當中我最鍾意黑松露味,配上鬆脆麵包,每人兩件唔多夠喉。😆Amuse - Bouche (4 course) $430套餐每個course款式都好多,我地每個cours

餐包配自家製牛油

套餐每個course款式都好多,我地每個course都點唔同款share,咁樣每個course我地都可以食到兩款。

頭盤
原隻西班牙Iberico 48個月黑毛豬火腿
Iberico 油感十足,入口啖啖充滿黑毛豬嘅油香,配上酸酸的配菜,口感更清新。😙

香煎北海道帶子、泰式生蝦、泰fusion沙律
北海道帶子表面用火炙過,令帶子外脆中層多汁,泰式生蝦沾上微辣醬汁,鮮味更加突出。👍

餐湯
法式干邑龍蝦湯
龍蝦湯的忌廉唔多,蝦味超濃郁,口感綿滑,好味。

黑松露野菌忌廉湯
老婆大讚呢款黑松露野菌忌廉湯,黑松露味香濃,而且野菌粒好多,口感層次豐富。👍

主菜
龍蝦汁海鮮大燴
海鮮大燴除左有帶子青口之外,仲有全隻開邊龍蝦,啖啖爽口彈牙龍蝦肉,沾上香濃龍蝦汁,非常美味。😋

芝士雞卷配韓式甜辣汁、時令蔬菜、43度車厘茄
老婆揀的芝士雞卷口感軟腍富有彈性,雞肉鮮嫩多汁,配上韓式甜辣汁,非常惹味。

甜品
宇治金時拿破崙
拿破崙抹茶味濃,口感層次豐富,紅莓雪糕都好好味。👍

伯爵茶慕絲蛋糕
蛋糕好軟滑而且伯爵茶味香濃,沾上oreo食令口感同味道都更豐富。😍

伯爵茶慕絲蛋糕

埋單每位$473,價錢合理。老婆仲提議下次黎呢度包場搞party。😁
2018-06-19
$473 (Dinner)