2021-11-20
近期大熱嘅素食coffee shop,非你莫屬,每日社交平台都見到本店嘅四色米餅,大啡茹漢堡,超colorful嘅擺盤,一直都好想去呢度潮聖,但只好講,失望而回。 (此食評純屬個人感受及觀點,全自費食評,有任何針對行為,請睇曬先好作評論)!!)按慣例,先介紹餐廳。 位於佐敦/尖沙咀嘅齋啡,主打清新素食,店舖前身係「手工訂製素食專門店」,位於灣仔,同而家賣嘅野差唔多,有D似係社企餐廳。 佢哋亦有個網店,售賣純素產品,例如有燕麥奶,蔬果,掛耳包等。 店舗分開咗兩邊,中間係間髮型屋。 食客買完野之後要自己拎返去用餐區,雙手拎住野食仲要經過大馬路同用身體開門,無可奈可都幾唔方便。 用餐區裝修精美,行木系風格,牆上有好多木製擺設,最吸睛嘅係個千秋同「祝你在亂流下平安」海報,唯一不足嘅係聽到好大嘅引擎聲。 黑松露醬大啡茹牛堡配牛油果沙律$ 158價錢就真係進取,已經可以去到Burger專門店食到鵝肝burger(真嘅)。 之前burger係有芝士嘅,而家就冇咗,但問題唔大。 賣相就真係幾吸引嘅,但已經見到Bagel呈現出沙漠乾旱嘅外表,好似幾年冇飲過水咁。 bagel雖則係幾大個嘅,質感都幾煙韌
黑松露醬大啡茹牛堡配牛油果沙律$ 158
賣相就真係幾吸引嘅,但已經見
到Bagel呈現出沙漠乾旱嘅外表,好似幾年冇飲過水咁。 bagel雖則係幾大個嘅,質感都幾煙韌,但好鬼乾。 餐廳只係輕微烘過,好快就凍咗,皮亦都係好韌,好難切開。 同埋收得$ 158就希望佢會搽D cream cheese lor。
大啡茹的確非常之大舊,但就太過濕,好多水,溝稀哂D沙律醬,令肉同包濕曬。 但品質都幾好嘅。 而所謂嘅黑松露醬,同樣被溝稀曬,石油味重,次貨。
Impossible meat就算係唔錯,質感軟淋,食落真係好似真牛肉咁,但當然只有豆香啦。 中間仲係嫩紅色,但當然只有豆香啦。 中間仲係嫩紅色,但一D煎過(焦香)嘅feel都冇。
沙律醬落得非常多,味道偏甜,但出奇地唔膩,bagel入面仲有蕃茄青瓜同沙律菜,饀料其實好濕,但個bagel卻是相反。 沙律菜單純用橄欖油調味,其中有羽衣甘藍,牛油果就片得好薄,夠熟,軟滑又creamy。
但又有個問題,隻碟太細,切bagel時要好小心先可避免跌野。 但其實佢有個大碟,有大碟唔用偏要用細碟。
全日早餐$ 148
因呢個餐係我朋友食嘅,所以我不能作出評價,只能複述佢對佢嘅口吻。
「鷹嘴豆泥調味好淡,冇豆味,水果都好鮮甜,素豬肉硬硬地,就係impossible meat嘅肉味。素芝士冇乜味,性價比好低,148可以食到好多野。我拎著個tray要行出門口,怜住D野食,要行過一個髮型屋,仲要用身推門,玩緊overcooked咁,比得$ 148唔應該要自己拎野食囉。」
是日純素蛋糕$ 54(套餐+48)
雖然係純素,但48得咁細舊,不能接受。 個紙碟完全就係大食會嗰隻紙碟,沒有任何承托力。
素蛋糕嘅質感綿密,較為結實,有少少漿口,有D似香蕉蛋糕,食落焙茶咗超濃再配上淡淡嘅麥香(燕麥奶),忌廉嘅淡雅,食落非常之特別,但就略為甜咗D。
仲有,我唔明點解要用即棄餐具,以我所認知,食素係為咗環保,impossible meat嘅理念正正係環保,對生態零殘忍,但餐廳正正違反咗呢一點,呢度又唔係外賣/快餐店,呢個定位唔應該係咁lor。
總括黎講唔知係佢一時失手定點,以我個人觀點黎講,唔推薦比大家,性價比低,完全唔值。 希望佢平時唔係咁啦。