2022-11-10 676 views
Mum's Not Home 嘅佈置充滿住vintage嘅感覺,只提供蛋糕同飲品。佢位於油麻地橫街嘅唐樓,樓下門口唔太顯眼,如果唔係貼咗cafe嘅海報,我哋都可能揾唔到。沿樓梯上1樓,牆壁都可以見到同款嘅海報,梯間比較昏暗同破舊,所以上黎嘅時候比較驚。去到1樓左邊嘅鐵閘就係cafe嘅門口,㩒鐘之後店員就會黎開門。一入到去聞到陣煙味。店舖面積唔大,一入到去見到放有衫同飾物擺賣,再行入去就係用餐區。飲品嘅器皿幾特別,有東南亞嘅感覺,如果要熱飲記得落單時告知店員。藍人的祕蜜 ($50)其實就係蝶豆花茶加蜜糖,所以飲落甜甜哋,表面再放香葉同冰塊。因為酸鹼度嘅問題,加入青檸之後蝶豆花茶會由藍色變咗紫色,飲落有檸蜜嘅味道。藍人祕蛋 ($55)蛋糕嘅味道比較酸,類似乳酪嘅味道。食埋蛋糕入面嘅莓仲酸。玫莓醬蛋 ($55)冇藍人祕蛋咁酸,正常紐約芝士餅嘅味。

藍人的祕蜜 ($50)

藍人祕蛋 ($55)
蛋糕嘅味道比較酸,類似乳酪嘅味道。食埋蛋糕入面嘅莓仲酸。

玫莓醬蛋 ($55)
冇藍人祕蛋咁酸,正常紐約芝士餅嘅味。

2022-10-13
Type of Meal