2008-10-15 25 views
每次來澳門都一定來黃枝記, 吸引的不是甚麼雲吞.....因為雲吞難及香港的水準..記得第一次來這店, 是姐姐極力推介 : 魷魚麵 , 果然一食就愛上 , 魷魚一咬爽口, 鮮甜, 配上彈牙的麵條, 真係人間美食! 每次來都會食兩碗至夠喉... 那怕什麼膽固醇, 食左先算 !香港機場果間黃枝記都試過, 不過水準就好一般啦....
那怕什麼膽固醇, 食左先算 !

香港機場果間黃枝記都試過, 不過水準就好一般啦....
Type of Meal
Lunch
  • 魷魚麵
2008-10-15 13 views
試過香港的黃枝記,發覺只是普普通通!過來澳門也試試吃吧!叫了一碗蝦籽撈麵試試, 麵有很大的鹼水味, 蝦籽好咸,原來我是不愛吃蝦籽撈麵的!
試過香港的黃枝記,發覺只是普普通通!過來澳門也試試吃吧!

2008-10-15 25 views
由於食左強勁早餐...再加葡撻.....lunch 實在食唔到D乜...但又唔可以唔食....於是黎左黃枝記.....自己當然食招牌雲吞麵.......雲吞蝦味足....麵無梘水味.........好味喎......記得以前銅鑼灣都開左一間....但係完全唔係果回事.....
  • 雲吞麵
星期日同星期六的議事庭前地,人流差很遠啊~ 尋日明明無人等架嘛等了十五分鐘終於有位,由於以前食過覺得可以再試先值得等。叫了雲吞面,湯面/撈面都有,"感冒"雲呑,好好味!!!!!!! 還有一碗粥,好salty,好多味精同埋係溝粉多過用米煲出來~ 結論係撈面比湯面好吃~ 不過兩個其實都好吃因為食完個早餐,行完上燈塔就去左飲珍珠奶茶~ 飽飽地, 所以食左好少野

等了十五分鐘終於有位,由於以前食過覺得可以再試先值得等。

結論係撈面比湯面好吃~ 不過兩個其實都好吃

$25 (Lunch)
2008-09-07 57 views
將近四時, 我和寶寶才選定黃枝記吃遲來的午餐(因為到主教山郊遊了很久)。我倆ordered了:1)雲吞蝦子撈麵$33 (雲吞味道頗佳, 麵質夠彈, 配湯難得夠清, 但食完麵過後, 才發覺滿口鹼水味)2)牛腩湯麵 (小辣, 咖哩湯底)3)雲吞粗麵 (大食寶寶只為填飽肚肚, 多吃一碗, 當中雲吞好像只有三顆)我偏愛這裏份量小小 (如圖所示, 雲吞麵與寶寶手臂大小比較), 吃掉一碗麵, 剛好七、八成飽, 最令人回味, 食量最佳標準。

我倆ordered了:
1)雲吞蝦子撈麵$33
2)牛腩湯麵 (小辣, 咖哩湯底)

雲吞蝦子撈麵
雲吞粗麵
  • 雲吞蝦子撈麵
2008-03-17 13 views
因為忘記了九如坊星期一休息,唯有黎食蝦子撈,叫了雲吞同水餃蝦子撈各一,上湯芥蘭,蝦子有點腥,麵一般,芥蘭,好甜無渣,好在唔駛等位,否則,我唔會黎!n年前試過香港店, 麻麻,此處都是一般!
2008-01-15 22 views
上次到澳門沒有幫襯這間店, 於是今次決定一試. 中午時分, 等了約廿分鐘才有位. 試了豬手麪和雲吞麪. 豬手很淋, 但雲吞卻無甚特別, 蝦也是用雪藏貨. 店內吹噓的"手打竹昇麪", 絕對令人失望! 麪身不單沒香味和彈性,又淋, 一咬即斷, 比一般麪店的梘水麪還差!!! 湯底也不見得好. 一句講--名不副實! 有被搵笨的感覺!!
黃枝記
黃枝記
2008-01-15 28 views
雲吞蝦子撈:極失望以為招牌菜有返咁上下點知d雲吞好差,有一粒仲散晒,皮肉分開麵條則不過不失蝦子過咸元朗間好到底好食和精緻好多4分牛肉炒麵(脆麵底):麵條好吃,脆卜卜幾正牛肉烹煮過度,老了醬汁比較騎呢6分雞絲炒飯:最好吃是這道菜,味道配合得宜炒飯幾成功雞絲過咸7.5分未試過香港間黃枝記不過由此行看來應該都不會有什麼驚喜得個名
雲吞蝦子撈:
極失望
以為招牌菜有返咁上下
點知d雲吞好差,有一粒仲散晒,皮肉分開
麵條則不過不失
蝦子過咸
元朗間好到底好食和精緻好多
4分

牛肉炒麵(脆麵底):
麵條好吃,脆卜卜幾正

牛肉烹煮過度,老了
醬汁比較騎呢
6分

雞絲炒飯:
最好吃是這道菜,味道配合得宜
炒飯幾成功

雲吞蝦子撈
牛肉炒麵
雞絲炒飯
2007-10-28 36 views
吃黃枝記係因為它的廣東麵條好掂,還有是因為它的裝潢好古典,好有氣派,不得隔鄰那「義順」般污舊粗俗!明知這兒的麵係好細碗,所以兩個人點了三碗麵:雲吞麵($18)、水餃麵($18)、牛腩麵($20)。那雲吞、水餃係唔錯,那牛腩就一般水準,說到底人家的名物係麵條嘛!價格比港店便宜,侍應算有禮,絕對有下次!
價格比港店便宜,侍應算有禮,絕對有下次!