5 day(s) ago 0 views
⭐️澳門朋友話要帶我去食澳門依家唯一一間同時提供正宗西班牙與地道葡葡牙菜的餐廳 —— 唐吉柯德🇪🇸🇵🇹|唐吉柯德餐廳嘅環境舒適 令人有種好放鬆嘅感覺 適合情侶或一班人去聚餐 今次朋友仲幫我揀咗幾道菜式比我試😋⭐️燒雞:火喉烤得啱啱好 燒雞 外皮烤到脆卜卜 肉質就鮮嫩無比 可口又多汁😛⭐️葡國八爪魚飯:用咗葡國嘅煮法 同平時食嘅海鮮飯有啲唔同 啲飯亦有好濃郁嘅海鮮味 口感好豐富😝⭐️白汁蟹肉扇貝:啲扇貝蒸到好鮮甜且蟹肉好鮮香 配埋濃郁嘅白汁 好味到食完一啖又一啖😜⭐️西班牙海鮮墨汁天使面:海鮮嘅鮮味同醬汁嘅味道好夾 加咗墨汁烹煮 天使麵吸收哂墨汁嘅香味 令人感受到異國風情嘅味道🤪⭐️白烚西蘭花椰菜花:食完啲濃味嘅食物 想食返啲比較清淡嘅蔬菜 可以解油膩 都幾唔錯😆

去到澳門 朋友力推要試下唐吉柯德係澳門現時唯一一間同時提供正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜嘅餐廳☺️🔸燒雞燒雞火喉剛剛好 唔會過老燒得皮脆肉嫩,雞肉仍然keep住juicy有肉汁 好好食😋🔸葡式炸蝦角炸蝦角顏色金金黃黃 賣相好吸引🤩外層炸到勁酥脆 內餡滿滿 口感豐富!🔸⼤蒜油煎蝦愛蒜人士必點!超香濃蒜味!蝦肉彈牙大隻 索滿哂蒜油,一啖放入口 大滿足!🔸免治⽜⾁蛋配⽩飯免治⽜⾁炒得好乾身 再配埋薯仔粒、洋蔥粒一齊炒超級惹味 配飯一流☺️ 平時唔太鍾意食飯嘅我地 竟然搶住食到清碟😂🔸朱古力蛋糕朱古力味勁香濃 甜而不膩為今日嘅晚餐劃上一個完美嘅句號👍🏻
去到澳門 朋友力推要試下唐吉柯德

🔸燒雞
燒雞火喉剛剛好 唔會過老
燒得皮脆肉嫩,雞肉仍然keep住juicy有肉汁 好好食😋

🔸葡式炸蝦角
炸蝦角顏色金金黃黃 賣相好吸引🤩
外層炸到勁酥脆 內餡滿滿 口感豐富!

🔸⼤蒜油煎蝦
愛蒜人士必點!超香濃蒜味!
蝦肉彈牙大隻 索滿哂蒜油,一啖放入口 大滿足!

🔸免治⽜⾁蛋配⽩飯
免治⽜⾁炒得好乾身 再配埋薯仔粒、洋蔥粒一齊炒
超級惹味 配飯一流☺️

2025-01-18
Type of Meal
Dinner
6 day(s) ago 0 views
我不嬲都好鍾意食西班牙菜同葡萄菜,好彩澳門有朋友帶路,先知道原來有一間超特別嘅餐廳,混合咗我最鍾意嘅兩個cuisine!聽店員講,呢到請左有澳門地道葡餐4x年經驗,係前聖母灣葡式燒烤美食嘅大廚做顧問,相當有來頭,難怪啲嘢都咁好食!今日叫咗其中一樣我最鍾意嘅西班牙菜,就係西班牙式薯仔炒蛋,唔好睇少佢用才簡單,要煮得好食真係有難度,呢度整到佢外脆內軟,正!煸蟹⾁釀蟹蓋都好多蟹肉,好入味。西班牙式海鮮飯整得好好,飯軟硬度剛剛好,每一粒飯都好飽滿,滿滿海鮮嘅鮮味。西班牙紅豆炆豬手係我第一次食嘅餐點,都幾特別,豬手好腍,加埋微微紅豆嘅甜味,都要推介下。

6 day(s) ago 0 views
喺澳門嘅唐吉柯德餐廳,你可以同時享受到正宗嘅西班牙同葡萄牙美食🇪🇸🇵🇹,實在係一個不容錯過嘅餐廳。呢間餐廳嘅背景相當引人入勝,前身係聖母灣葡式燒烤美食🔥,專門邀請咗有四十多年經驗嘅大廚擔任顧問,務求將經典嘅味道重新呈現畀顧客。👅蟹肉牛油果👍🏻非常出色嘅開胃菜,蟹肉新鮮甜美🦀,搭配上滑順嘅牛油果,兩者嘅口感相得益彰,食落去無比滿足。.👅黑胡椒炒蟹👍🏻黑胡椒嘅香氣撲鼻而來,與鮮美嘅蟹肉相互融合,每一口都充滿咗濃郁惹味嘅味道😋,係味蕾嘅享受。👅西班牙式海鮮飯👍🏻絕對係餐廳嘅明星菜式,米飯吸收咗海鮮嘅鮮味,米粒分明。蝦、貝類等海鮮嘅搭配令口感更豐富,係海鮮愛好者嘅最愛🦐。👅蒜蓉雞翼👍🏻外皮酥脆,內裡肉質嫩滑🐥。蒜香與雞肉嘅鮮美相互交融,香氣四溢令每一口都回味無窮。👅葡式炸蝦角👍🏻外脆內嫩,蝦肉鮮甜🤩,咬落去嘅瞬間係有驚喜。食咗幾道招牌菜,唐吉柯德唔單止比你一次過品嘗正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜,更係一場味蕾嘅盛宴🤤,無論係朋友聚餐定係家庭聚會,都係一個理想嘅選擇!

👅蟹肉牛油果
👅黑胡椒炒蟹

👅西班牙式海鮮飯

👅蒜蓉雞翼

👅葡式炸蝦角
👍🏻外脆內嫩,蝦肉鮮甜🤩,咬落去嘅瞬間係有驚喜。

上星期同朋友黎澳門玩,見到唐吉柯德是結合了正宗的西班牙菜與地道的葡萄牙菜,幾特別,所以試下。𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ❁ 燒魷魚仔魷魚仔外焦內嫩,燒烤的火候掌握得恰到好處,搭配特製醬汁👍❁ 葡國雞🐔雞肉鮮嫩多汁,醃製的香料味道濃郁,讓人感受到葡萄牙的傳統風味。❁ 馬介休球馬介休的口感非常特別,外脆內軟。❁ 西班牙海鮮墨汁天使面🍝海鮮的新鮮味道與墨汁的獨特風味完美結合,超好食❁ 白烚西蘭花椰菜花🥦素菜簡單但又今餐亮點,保持了蔬菜的原汁原味,清新爽口!餐廳的環境也十分舒適,適合家庭聚餐或朋友聚會,絕對值得一試⭐️

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ

❁ 燒魷魚仔
魷魚仔外焦內嫩,燒烤的火候掌握得恰到好處,搭配特製醬汁👍

❁ 葡國雞🐔

❁ 馬介休球
馬介休的口感非常特別,外脆內軟。

❁ 西班牙海鮮墨汁天使面🍝
海鮮的新鮮味道與墨汁的獨特風味完美結合,超好食

❁ 白烚西蘭花椰菜花🥦
素菜簡單但又今餐亮點,保持了蔬菜的原汁原味,清新爽口!

2025-01-22 0 views
澳門都去左唔少次所以今次經朋友介紹試下食新野呢間餐廳係氹仔既地堡街係澳門唯一一家同時提供正宗西班牙菜與地道葡萄牙菜的餐廳咁特別所以就去試下!😍我們首先試既係是日湯,今日天氣咁凍,飲個熱湯,真係勁舒服!接著就係葡國海鮮飯,海鮮好足料,而米飯吸滿了濃郁的湯汁,2者配合好夾!白酒煮蜆我鐘意食既餸式,蜆肉鮮嫩肥美,加上白酒的香氣,帶岀蜆肉鮮甜美味而葡國雞也是必點之一,雞肉嫩滑,配以特製的葡國醬汁,風味獨特。牛油果沙拉清新爽口,為整頓飯增添了一絲清新感。雜果賓治是一道非酒精飲品,甜美的水果味道令人回味無窮。最後的木糠布甸作為一個甜品,係非常適合,佢甜而不膩,口感綿密,每一口都能感受到濃郁的奶香和餅乾的香脆總括黎講,唐吉柯德的每一道菜品都好色!讓人可以一次過品嚐到兩個國家的美食,非常值得一試。
澳門都去左唔少次
所以今次經朋友介紹試下食新野
呢間餐廳係氹仔既地堡街
係澳門唯一一家同時提供正宗西班牙菜與地道葡萄牙菜的餐廳
咁特別所以就去試下!😍

我們首先試既係是日湯,今日天氣咁凍,飲個熱湯,真係勁舒服!

2025-01-21 0 views
呢間餐廳唔單止保留咗聖母灣嘅經典味道,仲邀請咗有四十多年經驗嘅大廚🍽️🇪🇸🇵🇹**烤葡式香腸**:香腸外脆內嫩,味道濃郁,搭配特製醬汁,真係一試成主顧!🔥 #葡式美食 #香腸控**西班牙式薯仔炒蛋**:薯仔炒得金黃香脆,蛋香四溢,簡單但好味,真係無得輸!🥔🍳 #西班牙美食 #家常味**西洋焗鱸魚**:魚肉鮮嫩,焗到啖啖入味,配上特製醬料,口感層次分明,食完想再嚟!🐟✨ #海鮮 #焗魚**免治牛肉蛋配白飯**:牛肉香滑,蛋黃流心,配上白飯,簡直係完美搭配,令人回味無窮!🍚🥩 #牛肉控 #飯友

2025-01-21 0 views
去到澳門 當然要搵下朋友朋友帶我去佢經常食嘅葡葡牙+西班牙菜一間餐廳可食到兩種菜式 更達40多年經驗主廚經驗怪不得朋友一定帶我過嚟食啦3個人都叫唔少食物:葡式煎牛扒相對正常發揮 肉汁仍在 5份熟 保持肉質滑口感燒魷魚仔外焦內嫩 充滿火烤的香氣 可以點上特製醬料 令味道更特出白酒煮青口味道都幾濃 白酒味滿滿 青口都鮮甜新鮮串烤牛肉控制時間十分好 有香味之餘 仍保留肉汁西班牙炸辣椒朋友推薦西班牙傳統菜式 會有獨特醬料製作後再炸 我都係首次這樣食這裡的環境舒適,可以與朋友一齊談天,享受呢刻moment
去到澳門 當然要搵下朋友

味道都幾濃 白酒味滿滿 青口都鮮甜新鮮

串烤牛肉
控制時間十分好 有香味之餘 仍保留肉汁

西班牙炸辣椒

這裡的環境舒適,可以與朋友一齊談天,享受呢刻moment
2025-01-21 0 views
唐吉柯德前身係聖母灣葡式燒烤美食餐廳仲特登請番前聖母灣葡式燒烤美食既大廚為顧問 令到顧客可以在唐吉柯德一次過品嚐到兩個國家既美食😋蒜蓉雞翼雞翼炸得好香脆 上面佈滿蒜蓉咬入口好香 肉質好嫩 口感非常好白酒煮蜆酒味香濃 蒜味十足 蜆肉很鮮甜八爪魚沙律八爪魚切粒撈成沙律菜🥗八爪魚好彈牙新鮮爽口🐙西班牙式海鮮飯西班牙海鮮飯絕對係食西班牙菜必選之一海鮮配料好多 食落爽滑彈牙 鮮香味濃👍🏻白烚西蘭花椰菜花西蘭花椰菜花都係超有益既蔬菜就算白烚都好有鮮味🥦
唐吉柯德前身係聖母灣葡式燒烤美食

海鮮配料好多 食落爽滑彈牙 鮮香味濃👍🏻

白烚西蘭花椰菜花
西蘭花椰菜花都係超有益既蔬菜
就算白烚都好有鮮味🥦
如果喺澳門想食葡萄牙菜同西班牙菜,可以試試呢間餐廳,佢係現時唯一一間同時提供正宗西班牙菜同葡萄牙菜嘅地方!🌟八爪魚沙律八爪魚好彈牙,淋上特製醬汁,口感超正。🌟蒜蓉炒什菜味道濃郁,好啱鍾意食蒜蓉嘅朋友。🌟白酒煮蜆蜆肉鮮嫩,酒味香濃,食落去好滿足。🌟西班牙紅豆炆豬手豬手煮到軟爛,配上濃郁嘅紅豆,湯汁香濃得嚟又好味。🌟葡國海鮮飯海鮮多到冇得輸,米飯吸收咗海鮮嘅精華,真係勁好味。

🌟八爪魚沙律
八爪魚好彈牙,淋上特製醬汁,口感超正。

🌟蒜蓉炒什菜
味道濃郁,好啱鍾意食蒜蓉嘅朋友。

🌟白酒煮蜆
蜆肉鮮嫩,酒味香濃,食落去好滿足。

🌟西班牙紅豆炆豬手
豬手煮到軟爛,配上濃郁嘅紅豆,湯汁香濃得嚟又好味。

🌟葡國海鮮飯
海鮮多到冇得輸,米飯吸收咗海鮮嘅精華,真係勁好味。
2025-01-21 0 views
黎到澳門呢個地方我話一定要去食葡國菜但朋友又想食西班牙菜搵到一間可以一次過滿足我地兩個願望既餐廳就係唐吉柯德 擁有西班牙同葡萄牙菜既餐廳葡式煎牛扒牛扒好大塊 食落好juicy內裡嫩紅柔軟 咬起黎唔會過韌燒魷魚仔切到一粒粒既魷魚仔 搭配旁邊既檸檬汁咀嚼起黎好有咬口🦑番茄同生菜都好鮮煙三文魚沙律煙三文魚幾有厚度 下面鋪滿沙律菜🥗仲有蛋同車厘茄 顏色色彩繽紛串烤牛肉香烤既牛肉好香口 食落鮮嫩多汁肉質鮮香滑嫩 嚼勁十足 肉香四溢😋西班牙式海鮮飯用料十足 超多蜆肉同蝦 味道好鮮係傳統既西班牙飯 口感好好 冇飯焦👍🏻
黎到澳門呢個地方

西班牙式海鮮飯
用料十足 超多蜆肉同蝦 味道好鮮
係傳統既西班牙飯 口感好好 冇飯焦👍🏻
2025-01-20 0 views
今日喺澳門氹仔舊城區行行吓,發現到一間超級正嘅餐廳,可能因為我自己本身對西班牙菜情有獨鍾,所以見到呢間感覺有少少西班牙風嘅就覺得勁吸引,後來先知原來呢度係澳門唯一一間提供正宗西班牙菜同地道葡葡牙菜嘅餐廳!今日叫左烤葡式香腸,烤得香口又入味,用嚟送酒真係一流!然後當然要叫我好鍾意嘅西班牙式薯仔炒蛋,薯仔同炒蛋係兩樣我覺得勁好食嘅嘢,將佢哋炒埋一齊,真係正!混合沙律夠清新可口,酥炸魷魚啲魷魚好大隻,亦都炸得好酥脆!西班牙式海鮮飯更加係必點,海鮮又新鮮,份量又多,飯嘅軟硬度亦都控制得剛剛好!

2025-01-19 0 views
每次去澳门有时间都会去的餐厅,也是澳门唯一有两个菜系选择的餐厅,西班牙菜跟葡国菜,一次尝试不同菜系!正!环境不错,服务很好,细心介绍食物!西班牙式海鲜饭,鲜味十足,分量超级大!蒜蓉炒什菜,蒜香跟蔬菜的完美结合烧马介休柳,肉质不错,调味正宗煸蟹肉酿蟹盖,这个太喜欢了,芝士跟蟹肉的完美结合巧克力蛋糕,巧克力爱好者不可错过推荐

环境不错,服务很好,细心介绍食物!

西班牙式海鲜饭,鲜味十足,分量超级大!
蒜蓉炒什菜,蒜香跟蔬菜的完美结合
烧马介休柳,肉质不错,调味正宗
煸蟹肉酿蟹盖,这个太喜欢了,芝士跟蟹肉的完美结合
巧克力蛋糕,巧克力爱好者不可错过

推荐
2025-01-18 0 views
.最近同朋友去咗澳門玩🙆🏻‍♀️食咗一間好好食嘅西班牙菜與地道葡葡牙菜的餐廳😋唐吉柯德前身其實是聖母灣葡式燒烤美食,為了尋回當年熟悉的味道,特意邀請有澳門地道葡餐四十多年經驗,前聖母灣葡式燒烤美食的大廚作為本店顧問。讓顧客在唐吉柯德能一次過品嚐到兩個國家的美食😋西班牙式海鮮飯🍛這道西班牙式海鮮飯米飯吸收了海鮮的鮮味,色澤金黃,散發著濃郁的香氣。海鮮的新鮮度令人驚喜,蝦、貝類和魚片都煮得恰到好處,口感滑嫩蒜蓉炒什菜🥬🥦🫛這道蒜蓉炒什菜色香味俱全,蒜香撲鼻而來,各種時令蔬菜如青豆、紅蘿蔔和西蘭花等被炒至剛好熟透,保留了脆口的口感黑胡椒炒蟹🦀蟹肉鮮嫩多汁,黑胡椒的香辣與蟹肉的甜美形成了完美的對比。每一口都充滿了濃郁的黑胡椒香氣,讓人欲罷不能。這道菜不僅味道出色,非常適合喜愛重口味的人士煙三文魚沙律🥗極佳的開胃菜。煙三文魚質地柔滑,搭配新鮮的生菜和小番茄,再加上一些橄欖油和檸檬汁調味,沙律更加清爽巧克力蛋糕🍰最後,巧克力蛋糕作為甜品完美地為這頓餐點畫上句號。蛋糕外層柔軟濕潤,內裡則是濃郁的巧克力餡料
最近同朋友去咗澳門玩🙆🏻‍♀️食咗一間好好食嘅
西班牙菜與地道葡葡牙菜的餐廳😋

西班牙式海鮮飯🍛

蒜蓉炒什菜🥬🥦🫛

黑胡椒炒蟹🦀

煙三文魚沙律🥗

巧克力蛋糕🍰
2025-01-17 0 views
唐吉柯德位於氹仔地堡街,是澳門獨一無二的餐廳,提供正宗的西班牙和葡萄牙美食。環境方面,優雅舒適,友善的服務,感到賓至如歸。菜單設計精緻,最喜愛免治牛肉蛋配白飯,流心煎蛋和免治牛肉,搭配濃郁的蕃茄醬汁,回味無窮。排骨黑毛豬的味道也不錯,肉質鮮美,香氣四溢,外皮帶點焦香,內裏肉質豐富。西班牙炸辣椒十分開胃,口感酥脆,辣味適中。馬介休球和葡國海鮮飯同樣值得一試,前者外脆內軟,味道獨特,濃厚的馬介休味道入口香脆,內裏鬆軟;後者的海鮮豐富,飯粒吸收了豐富的海鮮精華。