2018-12-16 3403 views
🇲🇴#澳門唔賭錢之旅 instagram: foodkiller_dk本身係想去食馬慶康既叉蛋飯🍳 等我尼個成日係上環食叉蛋飯🍳既人可以比較一下兩間既唔同😐 不過去到發現佢休息成個星期☹️ 唯有去另一間食啦🌝 今次食既粉麵店平時聽講都好多人食😐 我上次去到就算落好大雨都全店滿🙂-豬排雞翼麵 🐽 賣相就冇乜 不過食落去幾好 豬排好淋 應該放左幾多化學野去整淋😂 所以就冇乜肉味☹️ 不過你點係佢既辣油上面就幾好味🤤佢個辣油應該係自制👍夠香夠辣🤙🏻 雞翼🐥就普普通通 又唔係好特別 但又唔難食咁lor 😂😂但佢有一個唔好處係份量太少😐 我尼講應該2,3個 先夠我食😂 不過臨急搵另一間尼講算合格🙂-🎈飛能便度街25B號-平均傷害:$35好味值:5.5/10
🎈飛能便度街25B號
平均傷害:$35
好味值:5.5/10
1K
2017-05-19 3735 views
由珠海番過澳門打算食早餐,事前本身安排去金利,點知到左門口先見到連續休息幾日…噢…即時冇哂方向 (笑)然後上網搵餐廳,冇乜頭緒下去左三盞燈附近,舟車勞頓左一朝,又坐巴士又行黎行去,打算求其食少少野醫肚要緊。見呢間鋪頭門口擠左好多人,決定一試!門口位係外賣位置,中午時間人潮湧湧,有唔少人排隊等外賣。店內位置唔多,類似香港廿蚊碗雲吞麵店嘅格局,清一色要搭枱,有少少逼啦。始終係快食快走,服務方面都唔好抱太大期望。園林小食主要供應麵食,配唔同材料,例如鮮牛肉、豬扒、魷魚、魚片等,單拼就唔貴,但加餸的話每款要加$11。眼見大部分人都點咖喱,咁我估咖喱都幾有名掛…咖喱雞翼河 $24咖喱豬扒雞翼撈麵 $36咖喱豬扒雞翼麵 $36咖喱薯仔豬扒米粉 $36咖喱味唔算好濃烈,汁唔會太稠身,鹹淡適中,唔係好辣河粉份量都幾多,滑身偏幼,點左雞翼有兩隻,連埋兩隻雞翼尖,唔係得層皮有咖喱味,炆得好腍,離骨,幾好食~豬扒比較薄身,例牌加鬆肉粉,肉質都鬆,但因為煎過,都會有少少油。湯粉整體都幾好食,唯獨撈麵直接用咖喱汁撈過又冇湯汁就會比較鹹啲。油菜 $17菜心比較老,部分有渣汽水 $11維他奶 $11呢度嘅維他奶係樽
見呢間鋪頭門口擠左好多人,決定一試!

門口位係外賣位置,中午時間人潮湧湧,有唔少人排隊等外賣。

眼見大部分人都點咖喱,咁我估咖喱都幾有名掛…

咖喱雞翼河 $24
咖喱豬扒雞翼撈麵 $36
咖喱豬扒雞翼麵 $36
咖喱薯仔豬扒米粉 $36

咖喱豬扒雞翼撈麵

咖喱味唔算好濃烈,汁唔會太稠身,鹹淡適中,唔係好辣

咖喱雞翼河

咖喱豬扒雞翼麵

咖喱豬扒雞翼撈麵

咖喱薯仔豬扒米粉

油菜 $17
菜心比較老,部分有渣

油菜

汽水 $11
維他奶 $11
呢度嘅維他奶係樽裝~
眼見都有唔少本地人食嘅園林小食,唔算好多遊客,今次都係誤打誤撞食左呢間麵食,可能我地行左好耐,都覺得肚餓,寧舍覺得好味!

餐牌:

2017-04-02
$40 (Lunch)
咖喱雞翼河
2016-11-27 2957 views
澳門朋友專登帶我去地道小店一試,等左10分鐘先有位,全場爆滿。。。豬扒牛肉河32一碗好細,女仔食會夠飽,男仔就唔多夠飽了。河粉有驚喜,超滑溜十分高質,牛肉半生熟,記得趁熱食,好嫩唔會un,豬扒就簡直係成碗粉既靈魂,好出色囉,既入味又細軟相當細淋,而且仲要啖啖肉又無骨tim,鬆化無比,唔怪得當地人都咁捧場啦,湯底就無友人說得咁神,少辣咖哩底加上洋蔥不覺有幾特別。後記:好不容易一到澳門,假期有限,又要忽忙離去,說聲再見了,整體感覺不太爽囉!
豬扒牛肉河32

園林小食店是中學時期經常造訪的店,店內座位非常有限,搭枱是必需的。店內面積也很小,基本上和背後的客人是背碰背的。園林就是那種你明明知道它用餐環境不佳,完全沒有服務,價格瘋狂的上漲,還是會週期性突然想念它的味道的店。每次都會在豬扒魷魚米和雞翼薯仔米之中難以抉擇。最後還是點了豬扒魷魚米加辣。雖然每次都埋怨豬扒薄得像紙般,但豬扒的味道真的很好,很軟嫩而滲出黑椒味。魷魚就是十分彈牙,不會死硬。而最出色的當然是它的咖哩汁,真是世界級,是我每次心思思想吃的最大誘惑。這碗米粉要價mop36, 外賣分湯加mop2。比起中學時期真的是痴了線的貴!但回憶是無價的。

豬扒魷魚米
每次都會在豬扒魷魚米和雞翼薯仔米之中難以抉擇。

2016-09-03
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Lunch)
  • 豬扒魷魚米 ,綠豆沙,雞翼薯仔米
位於澳門三盞燈的園林小食店對於遊客來說可能不太熟悉,因為通常都會跟著旅遊書所介紹到了它旁邊的雅馨吃緬甸麵。但其實園林小食店在澳門可謂無人不識,早午茶市店裡店外長期人頭湧湧的呢! 這次充當導遊帶著四位香港友人到澳門快閃周末,當中必定要帶她們嘗嘗這家很多澳門人從小吃到大的人氣小店。 廚房就在門口旁,是個真正的開放式廚房。煮麵、煎豬扒、下配料以及收銀都是在這小位置發生。 餐牌拍得有點濛! 還記得第一次到店時一碗牛肉麵只要Mop11,現在已漲價到Mop24了!但店內依舊是那麼多人。 店內共有6張桌子,在這裡搭檯是必然的啊! 先點海帶綠豆糖水 Mop11,綠豆都煮成沙了,跟香港的綠豆沙相比較稀,味道不太甜,溫度暖暖的喝下喉嚨很舒服。 豬扒魷魚米 Mop34,豬扒薄薄的很易咬開,帶點煎香味道;魷魚煮度剛好,鮮味足,彈牙而不會耐嚼。 咖喱薯仔雞翼粉絲Mop34,薯仔盡吸收了咖喱汁,入口軟腍但不會辣只有咖喱香,而粉絲掛湯度高跟咖喱湯頭很配。 我最愛的鮮牛肉河多洋蔥,有點像越南生牛河,送來是牛肉還是生的,要立刻將之塞進熱湯之中,以湯的熱力煮熟牛肉。故此湯頭帶有牛肉鮮味,而肉質又不會韌。

餐牌拍得有點濛!

店內共有6張桌子,在這裡搭檯是必然的啊!

海帶綠豆糖水

咖喱薯仔雞翼粉絲

鮮牛肉河
還要跟大家推薦這裡的辣椒醬,味道不會太辣但滿口鹹香很惹味,在外面是吃不到的呢!

辣椒醬
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
海帶綠豆糖水
咖喱薯仔雞翼粉絲
鮮牛肉河
辣椒醬
Also posted on
2012-04-15 1624 views
之前食過生牛肉粉絲~今次黎試下生牛肉麵同埋豬扒麵~唔知點解大部份澳門的麵都好爽~而且好煙韌~~我地一邊坐, 見到大部份澳門人唔係食牛肉就係豬扒~我地冇揀錯~!!個豬扒醃得好好味~~有D豉油味~又唔會太咸~不過牛肉好似淥過龍…有點老…
豬扒麵
之前食過生牛肉粉絲~
今次黎試下生牛肉麵同埋豬扒麵~
唔知點解大部份澳門的麵都好爽~
而且好煙韌~~
我地一邊坐, 見到大部份澳門人唔係食牛肉就係豬扒~
我地冇揀錯~!!
個豬扒醃得好好味~~有D豉油味~又唔會太咸~
不過牛肉好似淥過龍…有點老…

長麵XD
麵身幼~! 但牛肉已熟T^T
2012-03-25
$18 (Tea)
豬扒麵
長麵XD
麵身幼~! 但牛肉已熟T^T
2011-04-28 990 views
大家食完豬腳薑,行過2個街口,又話要食生牛肉麵,妹子即時問"又食麵呀?剛剛食完油麵咋喎!"me小姐同琪小姐話推介黎,一定要食..轉左兩轉行錯路,要出番大街先識行~店子裡放著都是大圓枱,一般麵檔格局,客人有很多..大部分人不是叫生牛肉就是咖喱,富哥同琪小姐還有胃口每人點上一碗麵食,妹子已經飽到吃不下了,坐著又不好意思,便和me小姐share一碗麵食吃甚麼呢?由她話事好了!魷魚滿滿的鋪面,可惜沒有魷魚鬚..難怪的,話明是魷魚米,不是魷魚鬚米麻~魷魚片不un,很彈牙呢,湯底夠熱,湯底程黃色,油都下得多,米粉不太淋,一大碗都幾抵吃~富哥點的是幼麵,琪小姐則是米粉,富哥上枱時牛肉片已變成8成熟,而琪那碗則是半生熟,試了富哥的,他坐在妹子的旁邊,夾起上來都方便麻..明顯地他們的那碗材料比較豐富,除了牛肉,還有洋蔥~蔥花等,十多完一碗,香港都很難吃得到,你知喇~物價高漲得挺厲害!還叫了支維他奶,琪話剛吃完薑醋,滿口酸味,要飲些奶中和一下,大支$7.5,細支$7,size差一節,當然叫大支喇~妹子見到有不少人叫綠豆沙,但她們的綠豆沙不似我們平時吃的綠色,而是奶白色的,不知味道如何?應該差不了,否則不會
吃甚麼呢?由她話事好了!
魷魚米粉
生牛肉米

還叫了支維他奶,琪話剛吃完薑醋,滿口酸味,要飲些奶中和一下,大支$7.5,細支$7,size差一節,當然叫大支喇~妹子見到有不少人叫綠豆沙,但她們的綠豆沙不似我們平時吃的綠色,而是奶白色的,不知味道如何?應該差不了,否則不會這麼多人叫呢~

下一站,買飲品解渴先~
2011-04-23
$15 (Lunch)
2010-08-17 472 views
落大雨都黎呢間都食~~細細間店~估唔到野食又平又出色 !食左碗生牛肉湯河 & 墨丸河2樣都好出色~前者既湯有濃郁既牛肉味~~有D生洋蔥係面~~後者既墨丸好好味~~細細粒好彈牙 魚湯清清地~~幾好飲
落大雨都黎呢間都食~~
細細間店~
估唔到野食又平又出色 !
食左碗生牛肉湯河 & 墨丸河
2樣都好出色~
前者既湯有濃郁既牛肉味~~
有D生洋蔥係面~~
後者既墨丸好好味~~細細粒好彈牙

魚湯清清地~~幾好飲
生牛肉湯河
墨丸河
生牛肉湯河
墨丸河
2010-07-29 275 views
以為1點半後沒太多人食飯, 來到區區一小店都要等位, 等了10分鐘以上.1人1碗是不夠的, 之後飲珍珠奶茶補數.我叫豬扒魚片河加咖喱, 店員話無咖喱. 但之後聽有人叫咖喱都有, 蝦我?!朋友要豬扒咖哩薯仔. 我們都覺湯鹹了點, 但不至要叫飲品.豬扒預先跟黑椒粒一齊醃才煎, 幾香又惹味醒胃. 魚片唔似香港的咁鹹, 好.食時聽到附近位有人話"D豬扒真係幾稔幾好味喎!". 一聽就知係香港人.
1人1碗是不夠的, 之後飲珍珠奶茶補數.
朋友要豬扒咖哩薯仔. 我們都覺湯鹹了點, 但不至要叫飲品.
2010-07-25
$22 (Lunch)
2010-05-05 237 views
去到既時係中午2點幾...full晒冇位...不過等左唔夠5分鐘就有啦我跟朋友分別點左一個牛肉河同雞翼牛肉河, 仲有綠豆沙 (因為見到差唔多枱枱都叫)又唔駛5分鐘就有得食啦!!! 第一啖飲d湯..好味..再食少少生既牛肉..唔會太鞋(千其唔好浸到全熟)話咁快就食完...之後就試下個綠豆沙唔知點解會係白色..不過食落係真好味wo, 會feel到有好似d溶左既豆既口感成餐都好滿意加上只係廿幾蚊....好低
又唔駛5分鐘就有得食啦!!!
話咁快就食完...之後就試下個綠豆沙
成餐都好滿意加上只係廿幾蚊....好低
2010-05-05
$20 (Lunch)
2009-08-23 201 views
一場黎到三盞燈 睇到本guidebook話呢間好食咪黎左吒間食lo我地一行四人 叫左4碗牛肉(由)魚面食食下 真係唔對路-.-個湯食唔出有d咩味=_=仲覺得難食-,-我真係好想知佢點解咁多人去食睇到guidebook個碗同食個碗唔同-.-可能~!佢轉經變左
一場黎到三盞燈 睇到本guidebook話呢間好食
我真係好想知佢點解咁多人去食
睇到guidebook個碗同食個碗唔同-.-
可能~!佢轉經變左
2009-08-19
$20 (Lunch)
2008-11-02 190 views
本來真係好飽,所以諗住分一小碗食,因為b豬想試先同佢去,第一日b豬陪我去隔離食魚湯粉好失望,所以我想補償返佢,但係真係好有驚喜,牛肉係瘦,但係超淋,又片得薄,浸一浸湯d肉味出晒黎,令到個湯好好飲啊,河粉係一級貨,精瑩通透,呈本透明狀態,滑到"殊殊"聲啊,加埋佢個辣椒油,食下食下我都食左半碗lu,另外仲嗌左綠豆糖水,係腐竹海帶綠豆,好清涼啊,不過甜左少少囉,唔飲糖水佢都有支裝可樂呢!p.s佢個辣椒油係我近期食過既最好食,裡面有炸乾蔥啊,真係好香好香,唔食得辣可以加佢個沙嗲醬都好香呢,咁少野已經可以令到一碗粉更加完美,其他食肆應該借鏡啦

• 牛肉河
(Non-member)
2008-10-11 145 views
___''*[ 又唔算貴...''又好味...服務又ok好...'' 豬扒又入味WO...''少少地20蚊都食到飽曬...' 唔信你地可以試下齋買20蚊豬扒外買...''抵過m記嫁,..''!! 大家不妨可以去下食野嫁..''誠意推介....''
___''*[[戈到d野勁好味呀...''尤其係戈到d spicy 超好味..'
.....食完個口都會留有戈陣味嫁...''一個字..''[勁]
又唔算貴...''又好味...服務又ok好...''
豬扒又入味WO...''少少地20蚊都食到飽曬...'
大家不妨可以去下食野嫁..''誠意推介....''
$30 (Tea)
  • 豬扒雞亦米加底 (spicy)
2008-08-31 167 views
園林小食店係各大本旅遊書都會有介紹, 都係推介生牛肉..... 咁多推介當然要去試下有幾好食~~ 由於一日裡面食得太多野, 所以叫一碗 "生牛肉粉絲' 試下就算啦~ 厘碗生牛肉粉絲, 睇落去真係好生D牛肉, 但食落口完全唔覺係生... 似係熟左~ 我都覺得有D神奇....... 可能佢切得薄啦~ 所以加左熱湯後, 口感係熟牛肉感覺~ D湯好惹味~ 粉絲吸左D湯所以好夠味~ 幾好~ 加上有D生生地既洋蔥, 更加正~ 不過我就覺得平少少會值D~本人覺得去開三盞燈既話可以入去食下, 但唔值得專登走入去試~ 始終驚喜度都係唔夠~ 但都係好食既~!! 同埋值得一提係厘間舖D服務好好~~ D阿姐好細心~ 我地2個人叫一碗粉, 佢自動自覺俾多隻碗仔俾我地~ 唔錯唔錯~ 最緊要係自動自覺, 唔洗人叫先識做~ very good!!!!

D湯好惹味~ 粉絲吸左D湯所以好夠味~ 幾好~
加上有D生生地既洋蔥, 更加正~
不過我就覺得平少少會值D~

始終驚喜度都係唔夠~
生牛肉粉絲
2008-07-22 140 views
睇了旅遊書介紹, 專程去試食, 吃了生牛肉河加豬扒 及綠豆沙. 生牛肉都幾好味, 但河粉唔得, 湯底亦沒有特別. 豬扒味道尚可, 但太重胡椒味. 唯一可取的是綠豆沙, 好好味. 價錢都不是太平, 一碗綠豆沙都要 $7.
  • 綠豆沙