2013-11-21
每次去澳門,「食」可以話係重點,今次去三日兩夜多D時間試下其他餐廳。第一餐就揀間近酒店嘅意大利餐廳(本人超鍾意食意大利菜,之前食開Don Alfonso,不過怕麻煩要出澳門半島,所以都係近近地兼試下新野啦)。Set lunch 只係$140 起包湯/salad bar,主菜,甜品加$40.最後我地二人叫左一個2 course + 一個3 course。服務員問我地要有汽水或蒸溜水,我問有無普通水,她答蒸溜水?咁我話sparkling water 啦。事後見格離枱有免費水,唔通我問得唔好?見格離枱食客著suit,有D似酒店職員,路住見好多人過黎say hi,成間餐廳好似員工返堂咁。Salad bar: 選擇唔多,有自己溝嘅salad、多種蕃茄(dried, roast, fresh, salad & with mozzarella cheese)、油浸茄子、南瓜、露筍等,味道就普通啦麵包:好大個,暖暖地,幾好味(當然同Don Alfonso無得比)Main course: 意粉幾好,有口感又有海鮮味。海鮮都幾豐富。另一個魚就唔得,有D似中式蒸魚,但無䜴油仲要腥腥地...梨tart配雪榚:
第一餐就揀間近酒店嘅意大利餐廳(本人超鍾意食意大利菜,之前食開Don Alfonso,不過怕麻煩要出澳門半島,所以都係近近地兼試下新野啦)。 Set lunch 只係$140 起包湯/salad bar,主菜,甜品加$40.
見格離枱食客著suit,有D似酒店職員,路住見好多人過黎say hi,成間餐廳好似員工返堂咁。 Salad bar: 選擇唔多,有自己溝嘅salad、多種蕃茄(dried, roast, fresh, salad & with mozzarella cheese)、油浸茄子、南瓜、露筍等,味道就普通啦 麵包:好大個,暖暖地,幾好味(當然同Don Alfonso無得比) Main course: 意粉幾好,有口感又有海鮮味。海鮮都幾豐富。另一個魚就唔得,有D似中式蒸魚,但無䜴油仲要腥腥地... 梨tart配雪榚:梨tart超多梨,唔太甜,配埋雪榚幾好
其實整體食物普通,不過以酒店餐廳來講,算ok