2016-11-05 2527 views
第二朝早我哋八時許便到藍灣全日餐廳享用豐富的自助早餐!車媽媽真係甚少食早餐,而且仲要係酒店嘅早餐心情難免興奮!首先見到嘅有窩夫和蛋糕。各式各樣的新鮮麵包和新鮮生果。原來自助早餐嘅飲品選擇更多有橙汁,蘋果汁,西柚汁,另外仲有穀物早餐配牛奶添!沙律區方便都有藜麥和薯仔沙律啦,一些新鮮的沙律菜同埋凍肉供應。當然唔少得嘅就係鈣質豐富嘅芝士啦!!仲有我都幾喜歡的水果乳酪呢。還有即製的各種蛋蛋,有太陽蛋,煎蛋,Egg Benedict,烚蛋同埋烤蕃茄㖭!另外還有蜜糖多士,火腿,腸仔,鹽焗蛋,炒飯,炒河粉仲有煎腸粉呢,真係多到唔知食乜好啊~不過我最愛係呢度原來有點心食㗎!有蠔皇叉燒包,懷舊馬拉糕,山竹牛肉,XO醬蒸排骨,仲有小籠包和鳳爪選擇十分之多喔!勁想要回味一下昨夜的美味雲吞水餃呀!仲有番茄炒蛋和煎肉碎,配炒飯食一流啦。亦都有顧及北方人喜歡的蒸番薯和粟米,原來仲有煎蘿蔔糕, 唔怕凍冰冰嘅可以食爽口的日式冷麵做早餐都得㗎!其實以上咁多款嘅早餐食物我都好喜歡,但係一見到呢個粥檔時車媽媽便十分興奮,先有一鍋白粥可配上十分多好味配菜,有我喜歡嘅榨菜,肉鬆,鹹蛋,蔥花,欖菜以及油炸鬼,另外仲有皮蛋瘦肉粥供
第二朝早我哋八時許便到藍灣全日餐廳享用豐富的自助早餐!
各式各樣的新鮮麵包和新鮮生果。
當然唔少得嘅就係鈣質豐富嘅芝士啦!!
仲有我都幾喜歡的水果乳酪呢。
勁想要回味一下昨夜的美味雲吞水餃呀!
仲有番茄炒蛋和煎肉碎,配炒飯食一流啦。
其實以上咁多款嘅早餐食物我都好喜歡,但係一見到呢個粥檔時車媽媽便十分興奮,先有一鍋白粥可配上十分多好味配菜,有我喜歡嘅榨菜,肉鬆,鹹蛋,蔥花,欖菜以及油炸鬼,另外仲有皮蛋瘦肉粥供應添!
最後車媽媽都係選擇食中式嘅早餐因為我真心喜歡食粥同點心呀!
先來一碗白粥基本上所有配料我都落晒所以好豐富,粥底十分綿稠,火候十足好好味呀^0^
而點心方面我除了蒸排骨同鳳爪,另外仲取了多叉燒包,全部質素亦都十分不俗呢!
當您見到朝頭早都可以食到即製嘅香蕉班戟,那份感覺真係好幸福呀!
而甜魔媽媽母女的早餐就較為西式,呢個Egg Benedict外貌超正,可惜我哋呢一個就做得不夠流心了,但係清鹿村姑那一隻就相當流心,所以就睇你好唔好彩啦!
甜魔媽媽最愛新鮮生果,我都痴咗少少來吃呢。
西式早餐中唯一我最愛嘅就係穀物早餐,自小就喜歡吃這種穀物早餐,可惜屋企就唔多喜歡買嚟食,今日可以食餐勁喔!
特別一提這杯香芒奶昔做得十分出色,香滑幼細不過甜十分好飲,但這杯芒果奶昔係客人的特別飲品來,不包括在自助餐內啊~
原來中式點心哪兒款式會不斷轉款,這次取了菠菜燒賣這個燒賣質素超高,內裏有十分多嘅菠菜而肉少,吃下完全不漏而且質感亦能保持著咬口味道十分出色,可惜蘿蔔糕就較為失望,不夠香味之餘質感亦不好吃呢!
粥迷的我還要吃多碗皮蛋瘦肉粥才罷休,皮蛋瘦肉粥同樣係綿滑可口,真係好好味喔!
借了好友的雲吞麵一影,可惜車媽媽已經吃不下了,希望有緣再來重溫啦!
2016-10-29
Type of Meal