2017-04-05
早前,趴B去了澳門遊玩~~~xD 當中都試左好多特色小食,所以決定為大家帶來「為食趴B澳門遊」!首先帶大家試的就是勝記咖啡,趴B在香港的時候,都經常去街市頂樓的熟食中心食好野,所以去到澳門都唔例外啦!呢間勝記咖啡最大的特色就係用瓦煲煲咖啡(熱:$12,凍:$15)同奶茶(熱:$12,凍:$15),重要係即叫即煲!趴B當然要親身試啦,於是叫左杯咖啡,都好濃味下,而且個 after taste 有 D 燶燶地既味,但整體來說係幾滑,有奶味~~~~而另外趴B試左豬扒麵同蛋治,雖說是出錢一丁麻油味,但唔知點解感覺卻不是同一回事,好似食緊其他牌子的麵甘.....豬扒有點碎⋯感覺好散,同埋好似有一陣粉團包住塊豬扒甘....感覺不太好。趴B建議可以煎一整塊豬扒,只用鹽、黑椒去醃,可能成本加重了,但相信食客如果食得開心,貴少少是OK的!^^而蛋治就還可以的,不過並不是厚身的那一種~~~~餐廳環境:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)街市一定唔會太乾淨,但就有足夠的地道風味員工態度:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)全間食店只有老闆一個,見到佢非常吃力,但係都一定有問必答,所以比夠 3 個 🍼食物品質:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼
而蛋治就還可以的,不過並不是厚身的那一種~~~~
餐廳環境:🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
街市一定唔會太乾淨,但就有足夠的地道風味
員工態度:🍼🍼🍼
食物品質:🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
用瓦煲真係幾夠 GIMMICK,味道尚可
價錢評分:🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
可能因為無餐的關係,價錢都係一般
趴B總評分:🍼🍼🍼
瓦煲煲咖啡