2017-04-23
同屈小姐去完黑沙海灘之後(發現到原來黑沙海灘D沙唔係黑色嫁!),未到食Dinner既時間,一於過去《卡夫卡》試下果度既Cake做Tea先啦!(旅行就係不斷食!)第一次去既我地當然要用到Openrice既GPS service啦,去到附近既時候,屈小姐再運用左屈小姐獨家既甜品detector 去搵出《卡夫卡》既正確位置,唯一一樣野差DD既野,就係門口個招牌太細啦!離遠好難睇到(屈小姐表示,呢啲係design尼嫁)係門口望入去已經知道呢間野係個好地方,有超高樓底+落地玻璃,入到去連賴生都即刻文青化,就好似最近好Hit既《Beauty and the Beast》咁,賴生就係野獸經過左玻璃門,變番正常人類,至於公主係邊個⋯?梗係屈小姐啦,(賴生覺得)又聰明又精靈又靚女坐低之後,waitress們都好快奉上Menu比我地揀野食同野飲,但我地今次係𣈴準佢地既Cake而黎既,係問左waitress之後,Cake原來係要出去揀的,野獸就被美女牽著走到好精緻既甜品櫃前lu屈小姐心裡表示:可唔可以全部食晒呀?賴生心裡表示:好經過屈小姐同賴生既(偽)民主商討+心理掙扎+自我肥腫程度審視後,我地決定左叫2件
坐低之後,waitress們都好快奉上Menu比我地揀野食同野飲,但我地今次係𣈴準佢地既Cake而黎既,係問左waitress之後,Cake原來係要出去揀的,野獸就被美女牽著走到好精緻既甜品櫃前lu 屈小姐心裡表示:可唔可以全部食晒呀?
賴生心裡表示:好
經過屈小姐同賴生既(偽)民主商討+心理掙扎+自我肥腫程度審視後,我地決定左叫2件⋯包括:當日剩番最後一件既小王子(玫瑰荔枝Mousse Cake) 同 都路里 (抹茶紅豆牛奶Mousse Cake )
小王子其實係一個玫瑰荔枝Mousse Cake黎,師傅細心將佢整成紅色玫瑰外型,表達出著名故事書 《小王子》入面小王子最珍愛既玫瑰,又靚又有意境又好食⋯點樣唔爆星呢?
至於味道,就出奇地好食喎,本身我地諗住會太甜太重假荔枝味(荔枝味甜品通病),但係佢倒番轉喎,師傅巧妙地用荔枝既清甜味帶出玫瑰既味道,入口先是一陣清甜,再有濃烈真玫瑰味徊盪(並非化學藥水味),叫人如何不愛上?
再者,佢Mousse既口感整得好細緻好滑,值得一讚!唯一美中不足係⋯海綿蛋糕部份可以整番多少少,相信會更好食!
呢個其實係抹茶牛奶紅豆Mousse Cake黎嫁,最外面果層係抹茶Mousse,而佢分左3個layers :外皮係比較硬同脆既抹茶層,包住中層好smooth既抹茶mousse,最入面既核心分上下兩層,上層係用牛奶打成既cream,好重牛奶味嫁!下層就係紅豆,食得出豆味,唔會太甜,而成件cake底就係海綿蛋糕啦😍😍
抹茶控食法:先淨係試食外面先,佢個抹茶味好濃好正嫁!回甘好出色!之後外面連埋核心食,經牛奶同紅豆中和之後,回甘就冇咁重,但唔會甜到冇晒抹茶味,係三隻味都混合晒!好夾嫁
#列入翻啅餐廳之一
#野獸賴生文青化