2024-05-09 86 views
去澳門🇲🇴食葡撻已經唔係啲乜嘢新奇行程🤨,不過傳統嘅葡式蛋撻你又試過未呢🌍?呢間傳統葡式烘焙店主打嘅係嚟自葡萄牙嘅傳統食譜🇵🇹,同港澳流行比較似燉蛋嘅葡撻唔同😝,傳統葡式嘅版本更加着重忌廉同埋香料調味🤩!貫徹傳統葡式嘅風格,舖頭嘅裝修亦都係正宗嘅歐式小屋🚪,店員服務親切🥰。.🥧傳統葡撻($12/個)價錢合理,同其他葡撻相若😎。不過味道真係超級特別😍,傳統葡式嘅食法仲會加埋玉桂粉🧂,令到香味更加豐富,亦都可以按需要自己落糖霜增加甜度。餅皮超級香酥,而且唔油,感覺輕盈🎐,超級推薦。裏面嘅餡料超綿滑,比較重忌廉感,配埋肉桂真係好有歐式感覺🏰,好好食🤤。.🐮酥富匙千層牛肉($20/個)喺澳門人嘅心目中,呢間舖頭另一個主打絕對係牛肉千層酥🥳!千層牛肉係嚟自葡萄牙北部Chaves小鎮喺160幾年前嘅配方🧑🏻‍🍳。加上舖頭嘅酥皮真係好正,夠曬香酥💥,而且配埋裏面免治牛肉嘅油花香味邪惡得嚟好香。裏面嘅免治牛肉口感夠軟👅,而且簡單嘅香草調味吊出牛肉香味🌿,好正。.🥭「康派」芒果汁($18)嚟得呢度,飲品當然都要揀有葡國特色嘅🥤!芒果汁味道自然,唔會過甜,同時間果味唔錯😆。.🍍「夏派」菠蘿汁汽水($18)
🥧傳統葡撻($12/個)
🐮酥富匙千層牛肉($20/個)
🥭「康派」芒果汁($18)
🍍「夏派」菠蘿汁汽水($18)
呢款同樣係葡萄牙嘅特色飲品😆。我哋揀咗菠蘿味汽水,飲品由包裝去到味道都好有古早味💕,飲落味道亦都有波子汽水嘅感覺🫧。
2024-05-07
Type of Meal