2016-01-01 2546 views
今年嘅聖誕節,豬仔带我過大海去新落成嘅《新濠影滙》朝聖 ,大玩4D蝙蝠俠夜神飛馳+浪漫坐8字型摩天輪 ,再周圍掃街,簡直開心到暈 !我倆行到邊食到邊 ……諗住晚餐係氹仔呢頭揾食 ,見到<小飛象餐廳>,一入門口,就已經人山人海 ,無預訂一定無行!行去地堡街望下,喜見<波爾圖>, 又係fully booked !不知不覺間行過,見到一間感覺優雅 嘅餐廳<彿笑樓3>,決定入内一試 !侍應生話訂枱已滿,但剛剛有客人埋單,如果我地即時入座,張枱可以畀我地先 ,時間認真啱啱好 啊!翻兩翻餐牌,花多眼亂,最後豬仔決定點個二人聖誕大餐 ,快吖麻,行到咁攰,最緊要唔使諗就有得食 ~1.羅宋湯 : 先來兩碗熱辣辣嘅餐湯,味道濃郁好飲 ,但少咗辣味!呢度嘅餐包夠酥軟,加上牛油後特別好食 !2.牛肋骨 : 煎得巧香,肉質好嫩滑 ,不過豬仔嫌塊扒薄身,唔夠喉!3.炒雜菜 : 清清地食個素菜 !4.蒜蓉大蝦 : 巧大隻蝦, 成隻小龍蝦咁款 , 蝦肉非常彈牙,蒜蓉完全入晒味,極之惹味 , 至 係呢碟!5.西炒飯 : 通
今年嘅聖誕節,豬仔带我過大海去新落成嘅《新濠影滙》朝聖
,大玩4D蝙蝠俠夜神飛馳+浪漫坐8字型摩天輪
,再周圍掃街,簡直開心到暈
!我倆行到邊食到邊
……諗住晚餐係氹仔呢頭揾食
,見到<小飛象餐廳>,一入門口,就已經人山人海

不知不覺間行過,見到一間感覺優雅
嘅餐廳<彿笑樓3>,決定入内一試
,時間認真啱啱好
啊!
翻兩翻餐牌,花多眼亂,最後豬仔決定點個二人聖誕大餐
,快吖麻,行到咁攰,最緊要唔使諗就有得食
~
1.羅宋湯
: 先來兩碗熱辣辣嘅餐湯,味道濃郁好飲
,但少咗辣味!呢度嘅餐包夠酥軟,加上牛油後特別好食
羅宋湯
2.牛肋骨
: 煎得巧香,肉質好嫩滑
,不過豬仔嫌塊扒薄身,唔夠喉!
牛肋骨
3.炒雜菜
: 清清地食個素菜
炒雜菜
4.蒜蓉大蝦
: 巧大隻蝦, 成隻小龍蝦咁款
, 蝦肉非常彈牙,蒜蓉完全入晒味,極之惹味
, 至
係呢碟!
蒜蓉大蝦
5.西炒飯
: 通常外面食到嘅西炒飯係濕炒,會加入茄汁!呢碟炒飯剛剛相反,飯粒比較乾身,似楊州炒飯西式版多啲!味道亦唔錯呀
西炒飯
最尾以凍檸茶作結
 !
凍檸茶
今餐即興嘅聖誕大餐,食得巧豐富,巧滿足呀
Other Info. : 侍應生好殷勤親切,服務良好!
2015-12-25
$308 (Dinner)
Celebration
Christmas