2019-01-15 1556 views
利伸咗先:係本地土生土長正宗澳門人由於朋友話想食煲仔飯,但因為已經差唔多夜晚8點,相信街市熟食檔口都關門喇,所以佢話有人推介南記,咁我地就去試下啦,喺澳門咁多年都未食過。(雖然亦有朋友同我講中過伏,但當下好想食咁就抱住試一下嘅心態)去到關前後街左近我地仲要唔識路,有個伯伯帶我地去條後巷,終於嚟到南記個檔口,已經見到坐咗3、4枱客,我地唔洗等就有位坐啦。我叫咗個田雞煲仔飯,朋友叫田雞臘腸飯。我自己個飯圖片如下:光線比較暗,但呢個係後巷嘅情調,anyway, 重點係我食咗幾啖已經覺得真係伏,成差唔多$50一個飯,簡單啲講,白飯還白飯、田雞還田雞、飯蕉痴哂底,根本就做唔到煲仔飯炭燒蒸焗將肉汁逼出嚟流入飯粒嗰種滋味,即係成個飯係無味,加咗豉油先勉勉強強調一下味道,最後我係有食哂個飯嘅,因為我並唔浪費,但佢將一個原本可以做得好好味嘅煲仔飯嘅食材浪費咗。所以三個字:無下次。
利伸咗先:係本地土生土長正宗澳門人

我叫咗個田雞煲仔飯,朋友叫田雞臘腸飯。我自己個飯圖片如下:

所以三個字:無下次。