2020-01-20
今日去呢間餐廳名稱叫🎈婆仔屋, 其實這家餐廳坐落於有相當文化氣息的地段荷蘭園, 劉德華舒淇的遊龍戲鳳也曾取景於這一帶,餐廳的建築物是典型的葡國古老大屋,彌漫著浪漫文藝氣息👍👏餐廳的內部環境,是典型的歐陸式設計, 配合悠揚的古典音樂🎶,令人如置身外國, 餐廳的價錢屬於中等👌餐前麵包是一定有的,份量質量亦都唔錯👌✨蒜蓉會蝦,這個菜不是主菜,是starter,醬汁一流配麵包,食相得益彰👏✨繪豬面頰肉, 這是一個main course, 賣相就一般般, 單食落之後就覺得很好味😋( 所以有時有啲嘢不能單看外表 😁)由於醬汁應該是配合了黑醋及紅酒繪出嚟,所以酱汁偏黑, 但應是這道菜最佳的烹調方法, 軟淋適中, side dish 蔬菜亦配合得恰到好處, 這個餸菜最好就是配紅酒🍷, perfect match,由於女朋友不飲酒, 所以點了熱茶整餐飯都食得很舒服, 傾下食下就兩個鐘喇, MOP500蚊埋單, 合理, 有機會再幫襯😀
餐前麵包是一定有的,份量質量亦都唔錯👌