2014-09-18
17號係男友正日生日, 而大家又鐘意食意大利菜, 所以睇咗openrice既食評之後就放棄咗一直食開既 "陸舟", 打算試下評價唔錯既"Bene".可能係預早提及有朋友生日既關係, 我地被安排坐係一個較private既位置, 左右邊都落咗長長既帳紗, 無論係拍拖, 又或者一家大細黎食飯, 個氣氛同情調都係唔錯既入坐之後, 一籃微熱既面包就即刻送上(共有三款, 脆脆既面包條/迷迭香面包薄脆/釀咗黑欖,蕃茄,蒜同迷迭香既軟包), 上咗面包之後, waiter更會為我地即時斟橄欖油同黑醋, 醋既味道唔錯, 不過面包一般, 無乜面包香味商量後, 我地就點咗 "班妮特色拼盤", "意色生牛肉薄片配制檸檬醬及紫蘇醬", "澳洲南瓜湯伴香煎北海道帶子, 巴馬火腿", "煙肉香濃芝士意粉", "烤薄切牛柳伴迷迭香橄油配紫紅葉菜和有機小甘荀" 五道菜. 1. "班妮特色拼盤": 份量好大, 多幾個人食會好d, 兩個人黎講份量太多, 拼盤既每一樣我都試過, 味道一般, 不過不失, 無驚喜2. "意色生牛肉薄片配制檸檬醬及紫蘇醬": 牛肉可以, 檸檬醬帶到個成個菜既神韻出黎, 不過個人鐘意酸d, 如果可以
2. "意色生牛肉薄片配制檸檬醬及紫蘇醬": 牛肉可以, 檸檬醬帶到個成個菜既神韻出黎, 不過個人鐘意酸d, 如果可以多d檸檬醬就好, 而紫蘇醬個味食幾乎食唔到
3. "澳洲南瓜湯伴香煎北海道帶子, 巴馬火腿": 南瓜湯好濃郁, 好甜, 而甜味配埋巴馬火腿既咸香真係好美妙, 個感覺好balance.
4. "煙肉香濃芝士意粉": 上菜哥時有專人係你面前將d意粉係芝士兜度撈均哂先上, 意粉口感較硬,個汁較杰, 可以掛係意粉上面, 不過味道真係一般, 唔係我食過最好食既carbonara.
5. "烤薄切牛柳伴迷迭香橄油配紫紅葉菜和有機小甘荀", 叫咗medium, 牛肉香軟, 不過牛味唔濃, 一般
最後準備埋單會會部staff都會黎唱 we will rock you 版既 happy birthday.
仲會送上生日甜品同埋有哂所有staff簽名既相
個experience幾好, 呢個夜晚真係過得好開心
整體間餐廳OK, 味道可以, 份量性比價足, 氣氛唔錯, service好, d staff非常有禮貌同有passion, 會係節慶或朋友生日選擇既一個好地方
Other Info. :
冷氣好凍, 去要著多件衫,
同埋d菜啱啱上就比個冷氣吹到凍哂, 好似carbonara同個薄切牛柳咁, 凍咗個感覺就變得好怪
用BOC BNU credit card有15% off