2015-11-08
滑到~直接SIR落個肚度位於大三巴附近,由”檸檬王"行過黎大約5分鐘(350米)既”榮記荳腐”,係好多旅遊書推介既豆腐店。一入店就點左凍豆腐花黎食,由於糖漿己經放在碗底,所以唔洗自己加糖。店員叫我地食之前攪攪個底就OK,咁一攪咪爛哂囉,O嘴!我覺得都係自己放糖好D。 講返碗豆腐花,D"汁”係米色既,感覺好似糖漿同豆奶既混合體咁,一食落口,真係FEEL到直接”SIR”落個肚度咁,滑到太神奇了,應該係我食過最滑既豆鷹,師傳手勢真係勁抵讚!至於豆味,老實講係偏重既,但豆味都係得80分。我之前0係元朗農村做義工既時候,食左幾碗即磨即製即食既豆腐花,所以對於豆味方面,嘴刁左好多。但榮記師傳既手勢真係無得彈!值得一試再試!