2018-07-03 1746 views
食過幾次添發想轉下食店、試下新野麻,上網調查過多間魚翅店,最後決定禮記。事隔幾年又再次踏足澳門,身邊的又是另一個,您估我想架?時也命也。落船即刻跳上的士,四眼肥姐司機都不知道禮記在那裡,幸好都識得車我地到百老滙大街啫,問問路轉個彎就在不遠處。早餐都未食,第一餐已經係午飯喇,好肚餓呢﹗步入酒樓只得一對父婦在進餐,幾乎包場,何解那麼冷清?澳門非常樂於被赤化嗎?全部侍應都是來自神州,操州語,仲要唔識廣東話!我問如何走到新濠天地,她們只識用普通回答,失望。美女走出門外抽抽煙,我就負責發板啦。套餐 $1000 蚊,快靚正唔洗諗,而且非常豐富,雞鮑翅湯、蝦子雜菌海蔘煲、蔥油淋雞、高湯浸莧菜、清蒸青斑仔、桂花糕。雞鮑翅湯,雞味清淡,奶味濃郁,翅針也不少,湯料有金華火腿絲又有雞肉,每人有兩碗多,味道可口甜美黏黏的,蠻不錯呢。蝦子雜菌海蔘煲,吱吱喳喳香噴噴送上,鑊氣迫人,再兜炒兩下,蝦子氣味更突出更芳香。秀珍菇、雞髀菇、鮮冬菇、鮮草菇,全部鮮爽味甜。海蔘絲本身無味,混埋雜菇齊齊食,零舍不同。最後再來兩棵爽甜西蘭花清清味蕾,完美的結束。蔥油淋雞,涼浸浸白切雞嫩滑彈彈,半肥瘦無肥膏,雞甜味突出,肉地有嚼勁而

蔥油淋雞,涼浸浸白切雞嫩滑彈彈,半肥瘦無肥膏,雞甜味突出,肉地有嚼勁而不鞋不乾。蔥油惹味不腥嗅,搭上雞肉蔥油撈飯極之惹味開胃。話明唔想食太多飯,最後都失守了,兩碗飯全數消滅,罪過罪過。質素好過港雞百萬,味道好過港雞千倍,雖然不是熱食,但色香味俱全,無得頂呀﹗驚喜的演繹與烹調,拍爛手掌。

清蒸青斑仔,即叫即劏蒸魚需時,十五分鐘騰雲駕霚出場 ﹗姐姐們不拆魚的?無緊要,停我親手處理。蒸得略為有點過熟,魚肉實淨微鞋,有鮮味有魚味,味道不錯,啖啖肉入口非常暢快,魚肚及臉珠登最嫩滑美味。何解用上甜豉油?味道怪怪的喎,用豉抽、用蒸魚豉油才是麻。

上湯浸時蔬,最初還以為係蕃薯苗,食緊既時候都覺得蕃薯苗,夾起細看下發現葉身好長喎,莧菜來的呢。腍腍的,不爽但鮮甜,大注大注地塞入嘴中,滿足又滿意。真的真的十分飽啊,真的真的好滿足啊,食飽充滿力量與美女向著賭場出發,殺呀﹗
雞鮑翅湯
蝦子雜菌海蔘煲
蝦子雜菌海蔘煲
清蒸青斑仔
清蒸青斑仔
上湯浸時蔬
2018-04-08
$500 (Lunch)
雞鮑翅湯